Hírek

2012.10.08. 10:32

Közös címerük lett - A központi alak egy szőlőt tartó oroszlán

Mannersdorf - Címer átadó ünnepséget tartottak a Kőszeggel szomszédos Mannersdorf an der Rabnitzban (Répcekethelyen).

Némethy Mária

A Felsőpulyától tíz, Kőszegtől kilenc kilométerre  fekvő Mannersdorf Kőszeggel közvetlenül határos. A ma burgenlandi település története is összefonódik Kőszegével.

Kethelyt 1532-ben Kőszeg várának ostromakor török hadak pusztították el, lakói elmenekültek vagy megölték őket. Ezt követően újra német telepesek érkeztek ide. A falu német neve 1558-ban bukkan fel először Manasdorf alakban.   1546-ban Kőszeg várának ura, Jurisics Miklós a Kethely és Alsólászló közötti Tabor nevű helyen a török ellen kisebb erődítményt emeltetett. A Nádasdyak voltak a birtokosai, majd 1670-től az Esterházy családé lett.

Az öt település alkotta nagyközségnek, Mannersdorfnak eddig nem volt közös címere. Az új címer központi alakja, egy szőlőt tartó felegyenesedett oroszlán, már Mannersdorf és Unterloisdorf régi közös pecsétjén is megjelent. Az arany gesztenyeguba Rattersdorfot és Liebinget, a templomtorony Klostermarienberget jeleníti meg. A piros-arany háttér Burgenlandra utal, míg a két kék folyó a Répcét és a Gyöngyöst jelképezi.

A címer átadáson Rudolf Draskovits polgármester mellett részt vett Nikolaus Berlakovich mezőgazdasági miniszter és Mag. Franz Steindl tartományfőnök-helyettes. A határon átnyúló kapcsolatokat aktívan ápoló Kőszeg városát Básthy Béla alpolgármester képviselte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!