Hírek

2013.12.18. 16:40

Szinte kész az udvar

Szombathely – Rövidesen befejeződik a Savaria tér és a Kisfaludy utca által határolt tömbbelső felújítása.

Kupi Györgyi

Október elején kezdődött, és még az idén befejeződik a Savaria téri tömbbelső felújítása. Az építési munkálatokat a Vasi Mester Bt. végzi, ennek költsége 64.800.721 forint. A parkosítás a Szompark Kft. dolga lesz, erre 2 millió 355 ezer 240 forintot költenek majd. Az építők levonulása után a teret a huszonöt parkolóval átadják a forgalomnak. A beruházás finanszírozását az önkormányzat vagyongazdálkodási bevételei tették lehetővé. (Részletek a 4. oldalon)

A Savaria tér nem ritkán szerepelt a Vas Népében, leginkább a kátyúk, mély és kiterjedt pocsolyák, rendetlen parkolási lehetőségek miatt. Szerdán jártunk ott ismét, és azt láttuk, hogy csaknem teljesen elkészült az udvar, a munkások az utolsó térköveket rakják le, az egyébként szépen megtervezett udvaron.

Hatvanhét millió forintba kerül a Savaria téri tömbbelső rekonstrukciója. Képünkön Dömölki János és Szár György (Fotó: HorvátH Csaba)

 

Ha fenti sorok az olvasóban egy termelési riportot hangulatát, stílusát idézik, akkor jó felé kapisgál, a tér ezen szeglete ugyanis épp azt a korszakot idézi, amelynek ez kedvenc műfaja volt, és amelynek művészeti, így építészeti stílusa is az azóta sokat kárhoztatott szocialista realizmus volt, a hajdani Palace szálló helyén álló épület ezt a stílust képviseli, a tervet 1955-57 között az építésügyi Minisztérium megrendelésére készítette a LAKÓTERV lakóépülettervező Vállalat. (Tervezők: Károlyi-Tóth_Zalai) Károlyi Antal pedig még 1949-ben tervezte a tér rekonstrukcióját.

Ez az egyetlen olyan épület szombathelyen ebből a korszakból, amely helyi védelem alatt áll. A korszakra jellemző volt, hogy a külcsínre sokat adtak, de ami nem volt annyira szem előtt, arra általában már nem. Így az igényes utcai homlokzat, a míves kovácsoltvas kapu mögött meglehetősen egyszerű terecske húzódik meg, amely _ bár a hajdani kor elvárásainak a közös térrel, parkkal, játszótérrel és az elmaradhatatlan porolóval megfelelt - alaposan leamortizálódott, és ki is nőtték a lakók, pontosabban a parkoló autók.

A szombathelyi közgyűlés a terveket már két éve elkészítette, a beruházásra viszont nem volt pénz, ezt a vagyonhasznosítási bevételhez kötötték, így a tér sorsa sokáig bizonytalan volt.

A bevételek az idén tették lehetővé a 67 millió forintba kerülő beruházást, akárcsak a Széll Kálmán utcai tömbbelsőét, amelynek kivitelezése tavasszal indul, ez 64 millió forintba kerül, és a BIT-ÉP GENERÁL Kft. és BIT-ÉP Bt. végzi.

A Savaria tér felújítását október elején kezdték, a befejezési határidő május, de a kivitelező (Vasi Mester Kft.) szándéka szerint a még az idén elkészül, és utána vissza is adják a forgalomnak.


Márok Miklós és Konkoly Zsolt a térkövez a tömbbelsőben. Hamarosan végeznek a kivitelezéssel (Fotó: Horváth Csaba)

 

A téren lassan minden a helyére kerül, gyakorlatilag már szinte teljesen kész van a térkő burkolatú feltáró út, a házak mellett aszfaltos gyalogjárda a huszonöt parkoló, helyükre kerültek a kandeláberek is. Teljesen megújult, átépült a tömbbelső, igényes, szép teret alakítottak ki a beváros szégyenfoltja helyén. A fásítás. parkosítás majd már a SZOMPARK feladata lesz.

Most már senkinek nem jut eszébe Patyomkin mester munkássága, ha Savaria tér felől benéz a kovácsoltvas kapunk át az udvarra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!