Hírek

2014.06.09. 13:30

Több mint 1500 művel gyarapodott a Békeház

Vasvár - Több, mint 1500 művel gyarapodott a vasvári Békeház képzőművészeti gyűjteménye, két újabb ajándékozás jóvoltából.

Merklin Tímea

Tóth Csaba festőművész generálja az ajándékozásokat a Vasi Pantheon létrejötte óta

Három éve nyílt meg a vasvári Békeházban a Vasi Panteon, a már nem élő vasi képzőművészek állandó kiállítása dr. Szabadfi József orvos és V. Tóth László festőművész özvegyeinek felajánlásaiból, illetve adományából. A felújított és átnevezett épületet (az egykori doktorról Tretter-háznak hívták a mai Békeházat) ennek köszönhetően úgy lehetett berendezni a képekkel, mintha a helyiségek a Magyar Nemzeti Múzeum különtermei volnának.

Láthatunk itt Bernáth Aurél képet (Fiatal lány arcképe), Jaksa István festményeket (Fiume, Nyár), Radnóti Kovács Árpád alkotásokat (Női akt szépia, Virágcsokor olajfestmény) is.

A vasvári képtár az egész Hegyhát büszkesége, növeli a város idegenforgalmi vonzerejét. A gyűjtemény létrejötte óta folyamatosan gyarapszik. Tavaly Szakács László festőművész örökösei ajándékozták édesapjuk munkásságának egy részét Vasvárnak, legutóbb pedig Rajki Gyuláné ajándékozott Rumi Rajki István és Jaksa István műveket a vasvári képtárnak.

Az ajándékozási kedv szerencsére nem lankad a kezdetek óta (ez azt is bizonyítja, hogy szükség volt egy vasi művészek alkotásait gyűjtő helyre), az értékek egy helyre gyűjtésének folyamata nem állt meg.

Nemrég Marosfalvi Antal festőművész Jaksa István egy portréját, majd Sütő Éva iparművész Kéky Éva festőművész néhány művét, majd Csonka Ernő és Szabóné Hábetler Márta festőművészek néhány saját korai művüket adományozták Vasvár városának.

Április közepén Szakács Csilla, több mint 1200 Szakács László művet ajándékozott a gyűjteménynek.

Egy, magát felfedni nem szándékozó személy Artner Ferenc, Gothard István, Gy. Simon József, Lődör Jenő, Mészáros József, Mikus Gyula, Pintér György, Pirchala Imre, S. Unger Károly, Steffek Albin és Szatmáry Géza művekkel gazdagította a Vasi Panteont.

Szerény vásárlások is történtek a közelmúltban, így két, Nagybányát megjárt vasi művész, Gottesmann Alfréd és Vass Béla művei is bekerültek a kollekcióba. A gyűjtemény három mentora, Károlyi Anna, Torjai Valter és Tóth Csaba festőművészek az újabb, jelentős gyűjteménygyarapodásnak köszönhetően a nyáron újrarendezik az állandó kiállítást a Békeházban. Az átrendezés után, több mint ötven vasi képzőművész alkotása lesz látható az állandó kiállításon.

Az épp hogy megszületett tervüket máris újra kell gondolni, mert a héten Szakács Csilla, Szakács László festőművész örököse újabb műveket közel ötszáz darabot ajándékozott a vasvári képtárnak. Közöttük felbecsülhetetlen értékű a 262 rajz, amelyből 120 a Derkovits Szabadiskola időszakából való, de van az ajándékcsomagban 113 akvarell, illetve pasztell, 13 diófapác festmény és 8 olajfestmény.

Vasvár lakói nemcsak birtokolhatják ezt a sok kincset, de szemtanúi lehetnek az értékes képzőművészeti gyűjtemény létrejöttének.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!