Hírek

2015.05.31. 19:32

Sztárok hívták fel a figyelmet a csellengőkre – világító „lámpások” mutatják az utat

Az Ezer Lámpás Éjszakája kezdeményezés célja, hogy minden gyermek haza találjon. Öt éves idén a program, az ország tíz városában rendeztek figyelemfelhívó rendezvényeket.

Bakos Ágnes

Szombathely mellett Budapest, Győr, Dunaújváros, Székesfehérvár, Miskolc, Zalaegerszeg, Nyíregyháza, Kecskemét és Tatabánya vállalta a feladatot és adott helyet a koncerteknek.

Az eltűnt gyerekekre évről évre popsztárok segítségével hívják fel a figyelmet. Szombathelyen Heinz Gábor "Biga", a Hollywoodoo, az Esti Kornél, Fekete Dávid, valamint ByeAlex és zenekara lépett színpadra.

Fotó: Cseh Gábor

A városi gyereknaphoz kapcsolódott a rendezvény, a Történelmi Témaparkban. Az Esélyek Háza és a rendőrség is kivette a részét: tájékoztató standokat állítottak fel.

Elkészült a programra a „Csellengő kisokos". Egy füzet, amelyben a kezdeményezésről olvashatnak az érdeklődők és arról is, hogy mi a teendő, ha eltűnik, elcsavarog egy gyerek.

A statisztikák megdöbbentőek: tavaly 14 ezer fiatalkorú eltűnését jelentették be Magyarországon. Vannak szülők, akik hosszú évek óta várják haza gyerekeiket. Az Ezer Lámpás program 2011-ben indult, azóta harminc fiatalt találtak meg az eltűntek közül.

Jelenleg a rendőrségi online adatbázisban 377 eltűnt, ismeretlen helyen tartózkodó személy szerepel. A keresettek között 177 még nincs 18 éves. Naponta bővül eltűnt fiatalokról szóló felhívással a rendőrség honlapja.

A fiatalkorúak között a legtöbb eltűnt személy 15-16 év körüli, de vannak 6-8 évesek is. A legtöbb gyerek a Nyírségben és Budapesten tűnt el – az adatlapok szerint.

Az Ezer Lámpás Éjszakája programsorozat legfigyelemfelkeltőbb pillanata, amikor az ország több városában, egy időben a magasba engedik a több ezer világító lufit, amelyekkel az eltűnt gyerekekre emlékeznek. És a fényekkel hazahívják őket.

Az idén öt éves Ezer Lámpás Éjszakája program nem csak az év egy napján működik, hanem önkéntes hálózatához bármikor csatlakozhat bárki, aki lehetőségeikhez mérten aktív segítséget nyújt eltűnt személyek megtalálásában.

Az eltűnt gyerekek világnapja május 25-e, az 1979. május 25-én New Yorkban eltűnt 6 éves kisfiúra, Etan Patzra emlékezve. A kisfiút akkor engedték el egyedül hazulról iskolába a szülei, de az iskolabusz megállójához soha nem érkezett meg. Azóta a hiába keresett gyerekeké közül az ő esete vált a legismertebbé New Yorkban. Etant 2001-ben holtnak nyilvánította a bíróság. A fiú megölését 2012-ben beismerte egy férfi, ám a gyerek holtteste nem került elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!