Hírek

2015.07.13. 12:56

Vadonatúj látványtervek a Haladás sportkomplexumról!

Újabb látványgrafikák készültek az egyre inkább formálódó Haladás sportkomplexumról, amely réges-rég túllépett azon, hogy csak egy stadion legyen.

Cseszkó Tamás

Szombathelyen csütörtökön tartanak rendkívüli közgyűlést, amelyen azt is megvizsgálják, hogyan lehetne műjégpályát építeni a komplexumba. A beruházásról hétfőn sajtótájékoztatót tartottak.

Végleges tervek születtek a Haladás sportkomplexumra

Sajtótájékoztatón mutatták be a Haladás Sportkomplexum terveit. Mint ismeretes, a magyar kormány határozatban döntött arról, hogy 9,6 milliárd forintot ad Szombathely egyik legjelentősebb sportberuházásának véghezviteléhez. Már zajlik a közbeszerzési pályázat előkészítése, amelyet hamarosan kiírnak, és elindulhatnak a bontási, majd az építési munkálatok is. A tervek is véglegesedtek, sokat egyeztettek a tervezők a különböző szakosztályokkal, és az ő igényeiket figyelembe véve dolgozták ki a koncepciót, melyet hétfőn a nyilvánossággal is megosztottak.

– Mi, szombathelyiek sokfélék vagyunk, egyvalami azonban összeköt minket, ez a Haladás szeretete – húzta alá a sajtóeseményen dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője, aki a magyar kormány tagjaként sokat lobbizott azért, hogy ez a beruházás megvalósulhasson. A politikus azt mondta, büszkék vagyunk a Haladás 550 versenyzőjére, és arra a több száz gyermekre, akik az utánpótlás nevelésben vesznek részt. –Tudjuk, hogy jelenleg sanyarú körülmények között teszik a dolgukat –mondta Hende Csaba, hozzátéve, hogy a város és a Kormány elérkezettnek látta az időt arra, hogy közös összefogással merjenek előre lépni. – A sportkomplexum a szombathelyieknek épül, és a kormány száz százalékos támogatásával valósul meg – hangzott el.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a Haladás ingatlanjai korábban a MÁV tulajdonában voltak. – A kormány a javaslatomra ingyen adta a város tulajdonába az ingatlanokat, és a város tulajdonában lesz a felépülő komplexum is – húzta alá Hende Csaba, hozzátéve, hogy a beruházás minden költségét az állam állja majd. – Ez a létesítmény Szombathely legjelentősebb sportberuházása, amelynek a sportélet mellett jelentős pozitív hatása lesz a térség gazdaságára és turizmusára is – emelte ki a képviselő, hozzátéve, hogy nemcsak a labdarúgóknak építenek, hanem mindegyik szakosztály helyet kap itt. – A Haladás Sportkomplexum és az M86-os út fejlesztése együtt teszik lehetővé, hogy a jövőbe világszínvonalú sportrendezvények is helyet kapjanak itt, így pedig tovább erősödhetünk, és a szombathelyiek is egyet előrébb tudnak lépni – hangzott el. Hende Csaba szerint a beruházás még azt is megengedi számunkra, hogy merészet álmodjunk, így arra is van esély, hogy amennyiben Magyarország rendezheti meg a 2024-es Olimpiai Játékokat, úgy Szombathely is a lehetséges helyszínek között kap helyet. – Bízom benne, hogy ez a sportkomplexum, a többi fejlesztéseinkhez hasonlóan minden szombathelyi gyarapodását szolgálja majd – mondta.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely város polgármestere köszönetet mondott a Magyar Kormánynak, amiért a város mintegy 10 milliárd forint értékű ajándékot kapott. A városvezető kifejtette, hogy a beruházás részei a szakosztályokat kiszolgáló komplexumok, valamint egy UEFA4-s minősítésű stadion. – Ez a fejlesztés meghatározó lesz a következő időszakban Szombathelyen, unokáink, dédunokáink is látni fogják – fogalmazott a polgármester.

A polgármester összefoglalta a Haladás stadion történetét. 1923-ban kezdődött a sportkomplexum és futballpálya területének kialakítása a korábbi lóvásár tér területén. - A következő jelentős fejlődés 1969-re datálható, ekkor vette kezdetét a lelátószerkezet építése, mely 1975-re készült el. Ebben az évben komoly eredménnyel büszkélkedhetett a magyar válogatott is, 8:1-re sikerült ugyanis legyőzni a luxemburgi csapatot.

A polgármester arról is beszélt, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság tagjaként komoly rálátással bír azokra a tervekre, mely szerint Magyarország rendezné meg 2024-ben az olimpiai játékokat. – A legutóbbi közgyűlésen arról határoztunk, hogy a kormány elé terjesztjük azon megfelelő indokokkal alátámasztott kérésünket, hogy pályázzuk meg a 2024-es játékok rendezési jogát. A bizottság ülésén elhangzott, Szombathely is a lehetséges helyszínek között szerepel, méghozzá a gyeplabda, valamint a női futball selejtezőknek adhatna otthont városunk. Dr. Puskás Tivadar szerint számos érv szól Magyarország mellett, többek között az, hogy mi vagyunk az egyetlen olyan ország, akik a megnyert érmek számát tekintve az élvonalban szerepelünk, ám még soha nem volt alkalmunk olimpiát rendezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!