Hírek

2015.10.28. 18:47

Elégedett lenne a kastélyépítő – Összesen 800 millió forintból újult és szépült meg az egykori lovarda épülete Körmenden

Körmend – Birtokba vehetik a körmendiek a Batthyány Örökségközpontot. A kastélykomplexum felújítása folytatódhat – ezt ígérte az államtitkár az ünnepélyes átadón. A polgármester szerint elégedettek lennének a Batthyányak.

Bakos Ágnes

Egykor lovarda volt, aztán a színház aulája – most már interaktív turisztikai attrakció és központ. Ez a Batthyány-kastély együttesének fogadóépülete. 800 millió forintból alakították ki az impozáns épületegyüttest.

Akadálymentesített fogadóhelyiségek, vetítőterem és a gyógyító-gasztronómiai készítményekkel felszerelt „Liktárium” is helyet kapott az épületben.

– A körmendi Batthyány-kastély az ország öt legjelentősebb kastélyegyüttese között van – emlékeztetett az átadón Bebes István polgármester. Arról is beszélt az ünnepségen, hogy mozgalmas egy év van mögöttünk, hiszen 2014 augusztusában kezdődött a nagyszabású építkezés. A most látható eredmény viszont nem egy év munkája: az elmúlt egy évtizedben kellett sokat tenni, komoly alapozómunkát végezni azért, hogy most ilyen látványossága legyen Körmendnek.

Bebes István azt szeretné, hogy közösségi, kapcsolati lehetőséget jelentsen a kastély-együttes a körmendieknek, akik mindig ragaszkodtak a város emblematikus műemlékéhez. A polgármester szerint ezt a fejlesztést szívesen látták volna a Batthyányak is.

– Fontos lépés volt az, hogy a magyar kormány felismerte: egy önkormányzat is jó gazdája lehet egy ilyen épületnek, ezért került Körmend kezelésébe – mondta el Bebes István.

Úgy fogalmazott, hogy a hazai turisztikai térképen erősödik Körmend, a Rába folyó és a készülő fürdőkomplexum mellett ez a létesítmény meghatározó a városnak.

– A polgármester személye a záloga a körmendi fejlesztéseknek – így fogalmazott az Örökségközpont átadóján
L. Simon László. A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára elmondta, hogy Bebes Istvánnak komoly elképzelései vannak a kastélyegyüttessel kapcsolatban, és egyúttal arról is beszélt, hogy az elmúlt másfél évben hiánypótló műemlékvédelmi koncepciót dolgozott ki a kormány.

A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram a felújításokat, fejlesztéseket támogatja – a további körmendi fejlesztési terveket is, hiszen kiemelt létesítmény a Batthyány-kastély. Az államtitkár arról is beszélt, hogy a körmendivel együtt ezen a héten három jelentős beruházás avatójára hivatalos, ami mindenképpen örömteli és mutatja a fejlődést.

– Tekintsünk a jövőbe a múltra alapozva, a megújuló intézményekkel – fogalmazott L. Simon László.

Közösségi és turisztikai funkciókat kapott a kastély fogadóépülete, azzal hogy elkészült a Batthyány Örökségközpont, amelynek kialakításához Körmend az Európai Regionális Fejlesztési Alapból nyert forrást. Van bőven attrakció a létesítményben, az egyik leglátványosabb az interaktív, járófelületbe épített nagyméretű térkép, amely az egykori uradalom központjából elérhető, a családi birtokokhoz tartozó épített és természeti örökséget mutatja meg. Lépésre aktiválódik a térkép, ami biztosan nagy kedvence lesz a körmendieknek és a turistáknak is a Batthyány Örökségközpontban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!