Hírek

2017.06.05. 17:25

Külsőleg szép, belül egyedi lesz a csehimindszenti iskola

CSEHIMINDSZENT - Hatvan éve áll az iskola a falu központjában. A jubileumra mások mellett a hat évtizede végzett évfolyamokat hívta az intézményvezetés és az önkormányzat.

Pogács Mónika

- Hatvan éve épült meg Csehimindszent legmagasabb épülete, az első emeletes ház a faluban - kezdte ünnepi beszédét Fukszberger Imre, Csehimindszent polgármester. Hangsúlyozta az iskola és a pedagógusok szerepét a település életében, múltjában, jelenében és jövőjében. A falu vezetője itt jelentette be, hogy 250 millió forintos pályázati támogatást kaptak az oktatási intézmény épületének energetikai felújítására. A pénzből teljes nyílászárócserét, a padozat felújítását, a homlokzat megújítását végezhetik el.

Ezután olyan szónok vette át jelképesen a szót, aki sajnos már nem lehet jelen egyetlen találkozón sem. Az ünnepségen a néhány éve elhunyt Desíts Józsefnek az iskola 55 éves jubileumán rögzített köszöntőbeszédét játszották le újra. Az egykori diák, az iskola lelkes támogatója, a falu díszpolgára a hőskor éveire emlékezett öt évvel korábban, akkor elmondott beszédében. - Mindenben segítettük egymást, jó baráti társaságban voltunk. Emberré itt nevelődtünk, Csehimindszenten. Ehhez a mi tanáraink nagyon sokat adtak - hangzottak Desíts József egykori mondatai, melyeket mindenki meghatódottan hallgatott. A rendhagyó percek után László Jánosné igazgatónő elevenítette fel az intézmény történetét. Az iskola elkészültét a katedrálisok építéséhez hasonlította. A környékbeli lakosoknak munkát adott, a daruknak csodájára jártak az emberek. Az intézményvezető emlékeztetett: az 55 éves jubileumot bár ünnepelték, nem tudták, mi lesz másnap az iskolával. Tartozások halmozódtak fel, amit a faluban mindig működő összetartással áthidaltak. Társadalmi munkával az épületben feleslegessé vált vasat összegyűjtötték, eladták. A kiselejtezett fabútorokkal fűtötték télen az épületet. Így sikerült a félmilliós tartozást kiegyenlíteni.

A mélypont után, 2012-től sorra nyerték a pályázatokat. Az értékőrzés jegyében két alkalommal 2 millió forintot kaptak. Egy testvériskolai projektben egy zalai iskolával közösen 15 milliót, majd a következő évben egy osztrák iskolával együttműködve 17 millió forintot nyertek. A 250 milliós energetikai pályázatból szeptemberre újul meg az iskola. Szakmailag szintén nagy dologra készülnek: Vas megyében elsőként szeretnék bevezetni a Komplex Instrukciós Programot, amelyben az élményalapú oktatásra helyezik a hangsúlyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!