Hírek

2017.02.15. 19:40

300 millió forintnyi központi támogatásból szépülhet meg a sportház

A sportház nagy részét nemrég újították fel, most a második ütem következhet.

cst

Ismét örömteli hírt jelentett be dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, aki dr. Puskás Tivadarral, Szombathely polgármesterével és Illés Károly fejlesztésekért felelős alpolgármesterrel látogatott el az Agora - Művelődési és Sportházba, ahol Parais István intézményvezető fogadta őket. Mint kiderült, Szombathelyre 300 millió forintnyi központi támogatás érkezik, amelynek köszönhetően befejeződhet a sokat látott épület felújítása. Parais István lelkesen vezette körbe a városvezetőket a helyszínen. Mint ismeretes, a komplexumot nemrég teljesen átalakították, ám az akkori fejlesztésbe az öltözők és az irodák felújítása már nem fért bele.

- Közös munkánk eredményeképpen immáron kompletté válik a történet, a két fejlesztést összeadva milliárdos nagyságrendű beruházás részese lehet a város - fogalmazott Hende Csaba, kiemelve, hogy Szombathelynek önerőt sem kell biztosítania, hiszen a teljes projekt költségét fedezi a kapott támogatás. A képviselő elmondta, a forrásokból megvalósulhat az épületrész hőszigetelése, a külső nyílászárók cseréje, a homlokzat megújítása, valamint a belső renováció is. Sőt, gépészeti és energetikai munkálatokat is elvégeznek majd.

Parais István felidézte, a sportház felújításának első üteménél ígéretet kaptak arra, hogy a kiszolgálórészleg rendbetételére is próbálnak forrásokat szerezni. -Vannak itt öltözők, vizesblokkok, közösségi helyiségek, a második emeleten pedig az irodai zóna, ahol az Agora munkatársai végzik a munkájukat - avatott be a részletekbe minket az igazgató, hozzátéve, ez a rész is fogadótér, hiszen ide érkeznek a fellépők és a vendégek. A tervek szerint a munkálatok idén ősszel kezdődhetnek, és egy év szükségeltetik a beruházás befejezéséhez.

A sportház Szombathely egyik legnagyobb rendezvénytere, szalagavatók, színházi előadások, bálok, versenyek kedvelt helyszíne. A Március 15. téren álló épület 1963 óta a szombathelyi kulturális élet fellegvára. Az ’50-es évek végén az akkori városi tanács tervezett sportcsarnokot építeni itt, a terveket azonban hamarosan átdolgozták, mert az eredeti elképzelésekhez képest az új elgondolás értelmében az épületben otthont kell majd adni a művelődésnek is. 1959-ben az Országos Tervhivatal elfogadta az új tervet, a megyei tanács és városi tanács végrehajtó bizottságának 1960. februári ülése pedig elrendelte az 1150 férőhelyes Művelődési és Sportház felépítését. 1960. május 1-jén elhelyezték az épület alapkövét. Társadalmi munkaórák százai jelezték, épül a helyiek új büszkesége. Üzemek, hivatalok dolgozói munkaidejük lejárta után mentek az építkezésre dolgozni, hogy az épület mielőbb elkészülhessen.

Az ötvenéves évfordulót felújítással ünnepelték, egy sikeres pályázat és Szombathely város önereje biztosította a több mint 1 milliárd forint értékű beruházás költségvetését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!