Hírek

2014.06.14. 15:35

A csajok is imádják a focit

Elkezdődött a 2014-es labdarúgó-világbajnokság, amely a férfitársadalom nagy részét egy hónapra a tévé képernyője elé szegezi. Azonban sok lány talán még lelkesebben várta az eseményt, mint gondolnánk. Görög Emese és Szepesi-Kovács Eszter magyar bajnok volt labdarúgók mesélnek szurkolásról, illetve a nők és a foci viszonyáról.

Farkas Eszter

A labdarúgó-világbajnokságok a legnézettebb sportesemények. Milliók ülnek le napról napra egy hónapon keresztül a tévé elé, hogy szurkoljanak kedvenc csapatuknak. A csütörtökön megkezdődött 2014-es labdarúgó-világbajnokságot Brazíliában rendezik és július 13-áig tart. Összesen 32 válogatott vehet részt a tornán. A címvédő a spanyol válogatott. Görög Emese és Szepesi-Kovács Eszter magyar bajnok labdarúgók már egy ideje nem rúgják a bőrt versenyszerűen, ám a foci mint szerelem a mai napig megmaradt. A két lány csütörtökön este a Brazília–Horvátország mérkőzésen együtt szurkolt a tévé előtt s mesélt arról, hogy mit is szeretnek ebben a sportban, mik azok a dolgok, amelyekre érdemes figyelni.

Szepesi-Kovács Eszter otthonában találkoztunk a két lánnyal. Eszter kétgyermekes anyuka, ikerlányait már elaltatta, mire odaértünk. Nem csoda, hiszen későn, este 10 órakor kezdődött a mérkőzés. Az asztalon ropi és üdítő, a hatalmas plazmatévé beüzemelve.

Emese is itt várakozik, egyik szeme a képernyőn, a másik rajtunk. Szurkolás van, maximum félidőben tudunk szólni a lányokhoz, de ez jól is van így. Kérdezzük, kinek szurkolnak most. A braziloknak! – hangzik a válasz, majd máris hördülnek a lányok, mert a horvátok lőttek egy gólt. Ez van.

Nagy az izgalom, éppen helyzet volt. Szepesi-Kovács Eszter és Görög Emese együtt szurkolt a braziloknak csütörtökön este (FOTÓ: Zergi Borbála)

A lányok 12 évig klubszinten fociztak, magyar válogatottak voltak és a női U19-es Európa-bajnokságon hetedikek lettek. Azt mondják, a foci nem csak egy sport, hanem gazdagítja a személyiséget, az ember jellemét, tulajdonságait. A vb alatt megismerhetünk különböző kultúrákat, népeket, tradíciókat, hagyományokat, és összehozza az embereket.

– Vb és Eb idején mindig nagy meccsnézések vannak nálam. Ilyenkor átjönnek hozzánk a barátok, barátnők, vagy elmegyünk egy vendéglátóhelyre, ahol közvetítenek, és együtt szurkolunk. Igen a barátnők is, mert már megszokták, hogy ez nálam így megy, és megszerették – mondja Emese, aki az édesapjával is imád szurkolni, hiszen apukája is focizott. Ráadásul a fiatal lány éppen első kisfiával várandós, így érkezik a focista utánpótlás a családba.

Eszter szintén barátnőkkel, barátokkal és a férjével nézi a meccseket.

– Sokszor egyébként a szomszédok is átjönnek, vagy mi megyünk hozzájuk. Jók ezek az alkalmak, mert ilyenkor lehet egymást húzni, hiszen nem mindig egy csapatnak szurkolunk – teszi hozzá az édesanya.

Emese azt is elárulja: fogadni is szoktak egymás között, például egy tálca sütiben. Ha pedig Eszterrel nem tudnak együtt meccset nézni, folyamatosan üzenetben értekeznek a mérkőzés állásáról.

Ezért is nehéz számukra megérteni azt a tényt, hogy miért buknak ki ebben az időszakban a csajok a pasikra, hiszen egy vb vagy Eb az egyik legjobb alkalom arra, hogy férfiak és nők közelebb kerüljenek egymáshoz.

– A lányoknak megsúgom, az egyik legjobb alkalom ez az időszak arra, hogy párt találjanak maguknak. Hiszen ilyenkor zsúfolásig megtelnek a kávézók és kocsmák férfiakkal. Érdemes ilyenkor elmenni ezekre a helyekre a barátnőkkel. Persze nem árt, ha kicsit áttanulmányozzuk a szabályokat, de nagyon jól lehet villogni például azzal, ha utánanézünk a csapatoknak, esetleg néhány érdekességet megtudunk a focistákról – mondja nevetve Emese.

– Bár mi szakmai szemmel nézzük a meccseket, de akit nem érdekel, legalább örülhet, hiszen jó pasikat nézhet kilencven percen keresztül – egészíti ki Eszter.

– Meccsnézés előtt nem árt néhány fogalmat megtanulni és megérteni – emeli ki Emese, aki hozzáteszi: hiába vannak jó pasik a pályán és hiába izzadnak meg, nem fogják meccs közben levenni a trikójukat, mert azért sárga lap jár.

Szepesi-Kovács Eszter és Görög Emese magyar bajnok futballisták. A brazil–horvát meccs szünetében a lányok összeálltak egy fotóra (FOTÓ: Zergi Borbála)

A lányoknak kedvenc csapataik és focistáik is vannak a világbajnokságon.

– A portugálok vannak az egyik legnehezebb csoportban, de remélem, ők ott lesznek a döntő környékén. Esélyesnek tartom a németeket, de a brazilokat is. Bár ez utóbbi csapaton elég nagy a nyomás, hiszen hazai pályán és közönség előtt kell bizonyítaniuk. Kedvenc focistám Cristiano Ronaldo – tette hozzá Emese.

Eszter az angoloknak szurkol, mert a szíve ezt diktálja.

– Ennek ellenére azt gondolom, hogy az esélyesek között ott lesz Németország, és elképzelhető, hogy a belgák is okoznak némi meglepetést. Jó csapat még az argentin és az uruguayi is. A kedvenc focistám pedig Ramos és Marcelo.

A lányok végezetül egy-két bölcsességet is megosztanak velünk, amelyeket akár már a mai mérkőzések alkalmával be lehet dobni a fiúknak. Például, hogy bedobásnál nincs les. A játékvezető a fenti zsebében tartja a sárga lapot, a nadrágjában a pirosat. Így már amikor veszi elő a lapot, brillírozhatunk annak függvényében, hogy hol matat a bíró.

 

Kilencven perc tuti pasikkal

A világbajnokság kezdetével ismét elkezdtek terjedni a jobbnál jobb tippek és tanácsok. Ezek vicces formában magyarázzák el azt, hogyan éljék túl a lányok ezt az egy hónapot. És persze ott vannak a női nyelven megfogalmazott játékszabály-ismertetők. Tehát minden feltétel adott ahhoz, hogy mi, nők is teljes jogúan élvezni tudjuk ezt a sportot. Ráadásul osztom Emese és Eszti véleményét is. Kilencven percen keresztül jó pasikat nézni: hát nem ez egyébként legnagyobb vágyaink egyike nekünk, nőknek? Próbáljuk ki!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!