Hírek

2016.08.31. 14:05

A csengő hangja változatlan - Sok újdonsággal találkozhatnak a diákok az intézményekben

Szombathely - A nyári szünetet kihasználva a vasi megyeszékhely számos köznevelési intézményében végeztek felújítást. A csaknem 200 millió forintba kerülő munkálatok részleteit a rekonstrukciók végeztével ismertették.

A Kanizsai Dorottya Gimnáziumban számolt be dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere és Lendvai Ferenc, a gazdasági és városstratégiai bizottság elnöke az elvégzett munkákról és azok hátteréről.

Idén 189 millió forint állt rendelkezésre az önkormányzat költségvetésében a város által működtetett köznevelési intézmények nyári felújítására - jelentette be dr. Puskás Tivadar. Ebből a keretből az iskolákra 120 millió forintot, az óvodákra pedig 69 millió forintot fordítottak. A Szombathelyi Köznevelési Intézmények Gazdasági, Műszaki Ellátó és Szolgáltató Szervezete (GAMESZ) saját kivitelezésében főként a karbantartási feladatokra koncentrált, míg a nagyobb felújítási munkálatokba bevonták a helyi vállalkozókat.

A munkálatokról tartott beszámoló után nosztalgiázott kicsit dr. Puskás Tivadar polgármester és Lendvai Ferenc bizottsági elnök. Míg Módos Tiborral, a Kanizsai Dorottya Gimnázium igazgatójával beszélgettek, visszaültek az egyik megújult tanterem iskolapadjába Fotó: Szombathelyi Önkormányzat

A polgármester a munkálatok kezdetekor fontosnak tartotta kiemelni, hogy a helyi vállalkozók bevonása nem csak gazdasági szempontból előnyös, hanem azért is, mert az ő gyerekeik is ezekbe az intézményekbe járnak - így jobban odafigyelnek a munkára.

Lendvai Ferenc arról beszélt, hogy a rendelkezésre álló forrás elosztásáról az igényeket figyelembe véve a bizottságuk döntött. A nyár folyamán mintegy hatvan tanteremben, óvodai foglalkoztatóban, irodában, folyosón és mellékhelyiségben történt tisztasági festés, lábazatfestés, padozat, valamint falburkolat csere és parkettacsiszolás, melynek hozzávetőleges költsége 58 millió forint volt. A nyár folyamán folytatódott a város által kitűzött cél megvalósítása is, miszerint az összes köznevelési intézmény felújított vizesblokkokkal rendelkezzen.

Sós Kálmán, a Szombathelyi Köznevelési GAMESZ igazgató-helyettese megmutatta a felújított mosdót Lendvai Ferencnek Fotó: Szombathelyi Önkormányzat

2016 nyarán öt intézmény mosdója újult meg, 35 millió forint értékben. De nem csak belül, hanem az épületen kívül is végeztek felújításokat. A Neumann János Általános Iskola udvarán közel 20 millió forintból gumi burkolatú pályát alakítottak ki, két intézményben műfüves pályát létesítettek. Több intézmény udvarán aszfaltozási munkákat hajtottak végre 15 millió forint értékben.

A nyári karbantartási és felújítási munkák augusztus 31-re minden intézményben befejeződtek, a diákok így szeptember 1-jén már boldogan vehetik birtokba megszépült tantermeiket, iskolaépületeiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!