Hírek

2014.07.12. 15:13

A fazekasvásárt egy jótékonysági cserépkályha-építő versennyel is összekötötték

Magyarszombatfa – 13. alkalommal tartják hétvégén a gerencsérek földjén, az évezredes fazekas hagyományokkal rendelkező vidéken a fazekasnapokat. Idén különlegességként egy jótékonysági cserépkályha-építő versennyel is kiegészültek a programok.

Bajdó Bettina

A nemzetközi fazekasnapokat minden év július második hétvégéjén rendezik meg a településen. A háromnapos rendezvénysorozatot, melynek gyökere az 1990-es évekig nyúlik vissza, a mai formájában 2002-től rendezi meg a település önkormányzata. A fazekastalálkozót azért hívták életre, hogy a határokon innen és túl élő mesterek találkozhassanak egymással, tapasztalatot cserélhessenek, s termékeiket megmutathassák a nagyközönségnek. Pénteken szakmai programokkal kezdődött a találkozó, a vásár pedig ma nyílt meg.

Reggel azonban másik érdekesség is várta a településre érkezőket. A nap egy cserépkályha-építő versennyel indult, melyre az ország szinte minden részéről érkeztek résztvevők. Az ötletgazda Apagyi Zsoltnak, a helyi kerámiagyár tulajdonosának régi álma volt egy ilyen verseny megvalósítása, s ebben Pindroch Csaba színművészben társra is talált. Az ő segítségével sikerült támogatókat is beszervezniük, így idén először, de remélik, hogy nem utoljára tudták útjára indítani ezt a nem mindennapi versenyt. A kályhaépítők megkaptak minden szükséges anyagot a munkához, az elkészült műveket pedig jótékonysági céllal ajánlják fel. A 20 kályhából a Vöröskereszten keresztül az ország minden megyéjébe és a fővárosba is kerül egy. Mint megtudtuk, a kályhák száradási ideje körülbelül öt hét, így szeptember elején kaphatják meg a rászorulók azért, hogy otthonukba meleget varázsoljanak. Apagyi Zsolt mindegyiket személyesen szállítja majd az új helyre, s segít a beüzemelésben is.

Ahogy Pindroch Csaba fogalmazott, mindig szívesen áll egy nemes és szép kezdeményezés mögé, örül annak, hogy sikerült ebben a Vöröskeresztben társra találniuk, így biztos, hogy olyan helyre kerülnek a kályhák, ahol a legnagyobb szükség van rájuk. Hozzátette, a felajánlást összekötik a kormány tűzifaprogramjával, így a családoknak lesz is mivel fűteniük a következő szezonban.

Miközben a kályhaépítők keze alatt égett a munka, hivatalosan is megnyílt a vásár. Ifj. Albert Attila polgármester elsőként arra tért ki, hogy az őrségi ember életét a gyenge termőképességű, agyagos talaj mindig megnehezítette, de itt ennek köszönhetően alakult ki az az örökség, amely a magyar kézműveskultúra egyik legrégebb óta működő, az évszázadok alatt mindig megújulni képes fazekasságát adta. Hozzáfűzte, a fazekas soha nem tett mást, mint kielégítette az igényeket. Ezek pedig az évszázadok alatt szinte semmit nem változtak, megkönnyítve a mesterek dolgát.

– A kézműves vásár az egyik legjobb, leghatékonyabb módszer az igények felmérésére, ám a fazekasnak az is feladata, hogy jó irányba terelje ezeket – folytatta a polgármester. – E két dolognak az összehangolásában rejlik a siker kulcsa. Arra kérem a vendégeket, hogy lakják be a rendezvény minden négyzetcentiméterét, s élvezzék ki minden lehetőségét.

A polgármester után V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár lépett a mikrofonhoz elmondva azt, hogy a vásárban mindenki megtalálhatja, amire vágyik. Nemcsak nívós portékákat vásárolhat, hanem többek között ismerősökkel is találkozhat, átérezheti az őrségiek vendégszeretetét. Az államtitkár szerint a fazekasok bebiztosítják a saját maguk megbecsültségét azzal, hogy őrzik elődeik tudását, emlékét. Kevés közösség ragaszkodik ennyire a tradíciókhoz. Úgy fogalmazott: nagy adománya az életnek, ha valaki minden nehézség ellenére azzal foglalkozik, amit szeret.

A vásárnyitót követően megkoszorúzták a gerencsérek emléktábláját, ezzel tisztelegve az egykori mesterek előtt. Majd a köszönet pillanatai következtek: azok, akik szakmailag sokat tettek a fazekasságért elismeréseket vehettek át. Aztán a könnyed kikapcsolódásé volt már a főszerep, a vásárban mindenki találhatott kedvére való terméket, s üres gyomorral sem kellett senkinek távoznia. Délután a népzenei és néptánc csoportok mutatkoztak be.

A vásár vasárnap is folytatódik érdekes programokkal és a hagyományos gödörházi búcsúval.


A szakmai zsűri szigorú szempontjai alapján eredményt is hirdettek: a leggyorsabb építő a gyöngyösi Tömösváry Norbert lett. A cserépkályha-építő versenyen első helyezést ért el a somlószőlősi Molnár György, második lett a dunaföldvári Horváth Attila, a harmadik pedig ifj. Francsics György Harasztifaluból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!