Hírek

2014.11.28. 18:05

A legszebb hivatást kapta a celli házaspár

Celldömölk - A mai felgyorsult világban egyre kevesebb időt szánunk a hitre, az elmélyülésre. Egy fiatal lelkészpár elhivatottsága és lelkesedése példaértékű lehet sokunk számára.

Lisztmayer Zsófia

Győri Boglárka és Pongrácz Máté a Kaposvári Evangélikus Gyülekezet lelkészeiként dolgoznak, fiatal koruk ellenére mégis biztosak abban, hogy övék a legszebb hivatás. A házaspár számára meghatározó emlékek fűződnek Vas megyéhez. Boglárka ugyanis Celldömölkön született, családja pedig még mindig ott él. Az élet pedig úgy hozta, hogy férjével is ott ismerkedtek meg.

Pongrácz Máté feleségével, Boglárkával Celldömölkön ismerkedett meg. Fotó: Lisztmayer Zsófia

Az elmúlt évtizedekben a lelkészi szakma sokat vesztett korábbi fényéből. A gyermekek és a felnőttek számára már nem egyértelmű, hogy a vasárnap délelőttöt Isten házában kell tölteni. Régen viszont a vasárnapi istentisztelet minden hívőnek kötelező volt, a lelkész pedig nagy tekintélynek örvendett. Pongrácz Máté szerint a lelkészek közül sokan ma is igénylik, hogy felnézzenek rájuk, valamint megtiszteljék őket.

– Mi kezdettől fogva küzdöttünk ez ellen, mert távol áll tőlünk ez a szerep. Nem mi vagyunk ugyanis a főszereplők, hanem az, akiről beszélnünk kell. Éppen ezért arra törekszünk Bogival, hogy a gyülekezet tagjai emberként, barátként, keresztyén testvérként tekintsenek ránk, akiket meg lehet szólítani. Akikkel lehet beszélgetni az élet dolgairól vagy épp Istenről. Rendkívül jó megtapasztalni, hogy mennyire sok ember igényli a lelkésszel való kapcsolattartást.

– Példás életet élni nem könnyű, talán lehetetlen is. De mi bátran vállaljuk a gyülekezet előtt a gyengeségeinket, a korlátainkat, sőt, még a hibáinkat is. Nincs ezzel semmi gond, hisz a hitelesség nem tökéletességet jelent. Sokkal inkább őszinteséget és egyenességet – mondta el Boglárka.

Hivatásuk során számos emberi történetet ismernek meg: megindító, vidám vagy éppen szívszorító történeteket, amelyek végigkísérik majd őket életük és hivatásuk során. Pongrácz Máté elmesélt egy sztorit, amely igen jó példa az emberi összefogás erejére.

– Van egy aprócska somogyi falu, ahol az ötvenes években az evangélikus templomot a kaposvári templom mintájára építették meg. Gyülekezetünk férfi tagjai hallottak arról, hogy ez a kis templom romos állapota miatt felújításra szorul. Elkezdtek beszélgetni és a megoldás után keresgélni, kutatni, amíg végül szerveztek egy jótékonysági bált a kis evangélikus templom megsegítésére. Sosem felejtem el, amikor átadtuk a Kaposváron gyűjtött összeget azoknak az idős asszonyoknak, akik szívükön viselik ennek a kicsiny templomnak a sorsát. Szinte mindenki sírt: az adakozók is és az adományt fogadók is. Most pedig – az összefogásnak köszönhetően – már a vége felé közeledik a somogymeggyesi evangélikus templom felújítása – tette hozzá a fiatal lelkész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!