Hírek

2014.07.31. 10:52

Áradások: a legtöbb csapadék a Répce, Gyöngyös, Pinka és a Strém vízgyűjtőjén esett

Az elmúlt 6 napban csapadékos volt az időjárás. Gyakori volt a délutánonkénti elszórt, zápor zivatar. Összességében a Rába vízgyűjtőjére 30 mm körüli csapadék hullott területi átlagban.

Szerda délelőttől éjfélig intenzív csapadékhullás érte a vízgyűjtőinket rendkívül egyenetlen időbeni és térbeli megoszlásban. Ennek hatására jelentősebb árhullámok képződtek az esőzéssel érintett kisebb vízfolyásainkon.

A legtöbb csapadék a határtérségre esett, osztrák területre. Különösen érintett a Répce, Gyöngyös, Pinka és a Strém vízgyűjtője. Ezeken a területeken 60-80 mm közötti maximális esők hullottak.

Jelentősebb csapadékok a Répce, Gyöngyös és a Pinka, Strém alsó vízgyűjtőjére hullottak, egyenetlen időbeni és térbeli megoszlásban. (85-50 mm). A Rába külföldi vízgyűjtőjén és a magyar területeken területi átlagban csak 20-25 mm közötti eső esett. A határ menti térségben (pl. Arany patak vízgyűjtőjén) is  jelentős, 40-60 mm csapadékot mértek területi átlagban.

A meteorológiai előrejelzések szerint ma túlnyomóan borult lesz az ég, és tartós eső várható térségünkben. Holnap reggelig területi átlagban 15-20 mm esőt jósolnak a szakemberek, s ennek zöme várhatóan az esti órákban hullhat majd.

A következő napokban csökken a csapadékhajlam, jelentősebb eső nem várható, de záporeső bárhol előfordulhat. A jövő hét elején ismét nedvesebb léghullámok érkeznek, többfelé számíthatunk záporra, kisebb zivatarra, de ennek mennyisége még bizonytalan.

Rába:

Szentgotthárdnál a folyó ma reggel tetőzött jelentéktelen, 78 cm-es vízállással.

Körmendnél árad a Rába. Hidrológus szakemberek számításai szerint ma délutánra várható ezen a szakaszon a tetőzés, I. fokozatot elérő, 320+-20 cm-es vízállással.

A zsilipek lezárásra kerültek, járőr és figyelőszolgálatot tartunk, a vízmércék leolvasása folyamatos.

 

Helyi vízkár helyzet:

Szerdán meleg, igen nedves levegő érkezett térségünkbe. Délelőttől intenzív csapadékhullás kezdődött a vízgyűjtőinkön rendkívül egyenetlen időbeni és térbeli megoszlásban. A csapadék jelentős része intenzíven, 12 óra alatt hullott. A Répce és a Gyöngyös legfelső vízgyűjtőjére 50 mm, a külföldi határ közeli részre 85 mm, a magyar területre 30 mm esett.

A lehullott csapadékok hatására intenzív árhullámok képződtek a Répce, Gyöngyös és a Pinka-Strém vízfolyásokon, valamint a Lapincson illetve a kisebb, határtérségi vízfolyásokon (Arany-patak).

Az Arany-patakon és a Gyöngyösön (Kőszeg térségében) szerdán este helyi vízkár készültséget kellett elrendelni. A készültség elrendelését követően felállítottuk a központi ügyeletet és figyelőszolgálatot rendeltek el a területen. A kialakult helyzetről, az aktualizált előrejelzésről tájékoztatták az önkormányzatokat, értesítették a Közútkezelő Kht. ügyeletét, valamint az illetékes Katasztrófavédelmet.

Arany patak:

A lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt az Arany-patakon jelentős vízszintemelkedés következett be, helyi elöntéseket okozva. Bucsuban a polgármester kérésére közfoglalkoztatottaink bevonásával homokzsákokat töltöttek, és néhány lakóház bevédésére is sor került. A vízfolyás ma éjjel tetőzött 259 cm-el (a májusi árhullámnál 15 cm-el magasabb volta vízszint.) Azóta már jelentősen, több, mint 1 m-t apadt a vízszint. Az előrejelzések alapján Igazgatóságunk részéről további védekezési tevékenység nem indokolt, így csütörtök reggel megszüntették a készültséget.

Gyöngyös-patak:

Kőszegnél a Gyöngyös-patak ma éjfél körül tetőzött 429 cm-el. Azóta egyenletes apadás tapasztalható. A Gyöngyös-patak mentén értesítettük a vízerőtelepek kezelőit, és a zsiliptáblák nyitása is megtörtént. A vízfolyás mentén folyamatos figyelőszolgálatot látunk el.

Kőszegen a Rőti-völgyben a Vízmű területét elöntötte a Gyöngyös-patak.

A tavaszi árvíz után a Hatházakhoz vezető úton helyreállított átereszt az övárkon érkező víz megbontotta, majd elmosta. Az áteresz besodródott a Gyöngyös-patak medrébe, eltávolítása azonnali beavatkozást igényel, az Önkormányzatot értesítettük.

A Lukácsházi tározó is üzemel, lassan telítődik. Jelenleg 382 cm a vízállás (ez a vízállás 160 cm-el marad el a májusi maximális tározási vízszinttől). A műtárgyon nagy mennyiségű uszadék torlódott fel.

Pinka:

A vízfolyás Felsőcsatárnál 388 cm-rel tetőzött ma 1 órakor, jelenleg Kemestaródfa térségében tetőzik. (11 órakor 392 cm volt a vízállás)

Narda községben homokzsákokkal védekeztek, útátfolyás volt tapasztalható. Felsőcsatáron is több helyen szükségessé vált házak, kapubejárók bevédése.

Sorok-Perint:

A vízfolyáson is intenzív áradás kezdődött. A vízfolyás Szombathelyen ma éjjel tetőzött 283 cm-el. A jelenlegi vízállás a májusi árhullámnál mintegy 20 cm-el magasabb, de a mostani kisebb tömegű. Azóta már több mint 60 cm-t apadt a vízfolyás. Jelenleg Sorkifalud térségében tetőzik az árhullám.

A Sorok-Perinten az elmúlt árvizek okozta károk miatt helyreállítási munkák zajlanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!