Hírek

2017.07.17. 13:15

A makramé a lelkünknek is jót tesz

SZOMBATHELY Hihetetlenül sok kreatív ember él közöttünk. Az automatizáció, a tömeggyártás pedig jelentősen megnövelte a kétkezi munkával készült, egyedi dísz- és használati tárgyak ázsióját.

Tersztyánszky Krisztina

Új sorozatunkban olyan embereket mutatunk be, akik valamilyen sajátos kézműves technika művelésével különleges, szép tárgyakat varázsolnak a környezetünkbe.

A mai találkozás során Pulai Anikóval ismertetjük meg az olvasókat. A technika pedig egy egyszerű csomózás, a makramé, vagy ahogy ő nevezi: mikro-makramé. Ezt a technikát a hetvenes években már használtuk: zsinórból készült virágtartó, öv, lakberendezési kiegészítők. A most nagyon divatos, kisebb léptékű és színes változatával elsősorban ékszereket készíthetünk, de az ötletes barkácsolók számára a határ a csillagos ég.

Pulai Anikó kötni-horgolni az édesanyjától tanult. Később lelkesen vett részt az általános iskolai kreatív szakkörben, majd középiskolásként Vörös Ferenc rajztanár keze alatt kapott inspirációt. Feri bácsi rajzórája igazi művészeti műhely volt: hol batikoltak, hol gipszet öntöttek a diákok. Anikó életében a kézműveskedés időről időre visszatér. Több évig élt és dolgozott külföldön, majd egy évet Becskén, egy buddhista elvonulási központban töltött. Egy ideje visszatért a szülővárosába, és a kézműveskedés mellett azt a célt tűzte maga elé, hogy segíti a hozzá hasonló kreatív emberek közösséggé formálódását.

Többfajta kétkezi tevékenységben otthon van, szívesen újít fel bútorokat, ládikókat. Jelenleg első számú hobbija a makramé, azon belül is a fülbevaló készítés. A technikával fesztiválokon találkozott, ahova a fiatalok ma már nem csak bulizni járnak. Remek találkozási helyük ez a kreatív embereknek, a művészeknek, a gyógyászati módszerek követőinek is.

A fülbevalóhoz először is kell egy alap, amit Anikó drótból kalapálva, hajlítva maga is meg tud formázni. Előnyben részesíti a kerek, ívelt, spirális formákat. De fülbevaló alapot kreatív boltban is beszerezhetünk, a kényesebb bőrűeknek orvosi fémből vagy ezüstözve is. A másik alapanyag a viaszolt poliészter zsinór, amit Anikó az interneten keresztül, webshopból szerez be. A hímzőfonallal szemben az az előnye, hogy jobban csúszik, és a végeket össze lehet égetni. Ha fonallal dolgozunk, ragasztó vagy körömlakk lehet a rögzítő anyag, amiket Anikó kevésbé tart megbízhatónak. De csomózhatunk közvetlenül egy zsinórra is, ekkor a munkadarabot parafatáblára kell kifeszíteni. Anikó munkamódszere: lótuszülésben bekuporodik a fotelbe, a nadrágjára biztosítótűvel rögzíti a karikát és már csomózhat is.

Az elinduláshoz ezekre az alapanyagokra lesz szükségünk: drót vagy kész fülbevaló alap, viaszolt poliészter zsinór, gyöngyök, öngyújtó a végek összeégetéséhez Fotó: Nagy Jácint

- Népszerű ez a technika, mert már 2-3 alapcsomóval változatos mintákat lehet kialakítani - magyarázza. - A csomó kilencven fokos elforgatásával, az alapzsinór mozgatásával különféle hurkokat, íveket tudunk kialakítani. Bedolgozhatunk féldrágaköveket, ásványokat, fa vagy sárgaréz gyöngyöket. Akár egy egész sort is kiválthatunk gyöngyökkel, ez változatossá teszi a mintát. Nagyon sokfajta csomó létezik, a lehetőségek határa a csillagos ég. A tragikus balesetben elhunyt Farkas Linda tűztáncos például egész kosztümöket készített makramé technikával.

A makramé fülbevalót a fém, vagy drót alapra csomózzuk. Figyelnünk kell, hogy lehetőleg az egyik darab ékszer a tükörképe legyen a másiknak. A csomókat húzzuk szorosra! Anikó egy jól sikerült mintából gyakran többféle méretben és színben is készít egy-egy párat. Kedvenc színe a zöld, de így nyáron előtérbe kerül a lila, a rózsaszín, a vidámabb árnyalatok. Workshopot még nem tartott, de szívesen vállalkozna rá. Úgy gondolja, egy kezdőnek fél óra alatt át tudná adni az alapokat Fotó: Nagy Jácint

Pulai Anikó számára az alkotás egyben kikapcsolódás és lehetőség a meditációra. A makramézás azáltal, hogy szimmetrikusan mind a két kéz munkáját igényli, mindkét agyféltekét megdolgoztatja. Egyrészt ugyan monoton tevékenység, ám másrészt éberséget is igényel, hiszen a csomókat számolni, a mintát figyelni kell. Nemcsak az ügyességet, hanem a türelmet és a koncentrációt is próbára teszi.

Anikó számára fontos a közösség, ahol az egyénileg alkotó kreatív emberek találkozhatnak, kicserélhetik ötleteiket. Úgy látja, hogy bár az internetről szinte minden műhelytitkot el lehet lesni, nagyon fontos, hogy az alapokat személyesen, élő átadással szerezze meg az ember. Ezt segíti elő Anikónak ás társainak kezdeményezése, a Vásárfiak elnevezésű művészeti kirakodás, amit legközelebb július 23-án, vasárnap délután tartanak a Kossuth Lajos utcai romkocsma udvarán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!