Hírek

2015.11.30. 10:53

A Mikulás ne készítse a szánkót! – Bekanyarodhat Vas megyébe a ciklon

Szombathely – Markáns ciklon hozott enyhe, szeles időt az észak-nyugati határhoz, és benyúlhat Vas megyébe is. Jelentős csapadék nem látszik december első hetére.

Bakos Ágnes

A Kárpát-medencétől északra markáns ciklon örvénylik, ennek déli peremén gyakran nedves, enyhe léghullámok érkeznek fölénk és ennek nyomán több fokkal melegebb, szeles időre számíthatunk. Ez érte el az észak-nyugati országrészt már hétfő hajnalban, ezért volt 14 °C Sopronban, miközben alig mutattak fagypont feletti értéket a hőmérők Szombathelyen – magyarázta Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője.

– Nálunk egyelőre annyi érzékelhető ebből, hogy tiszta az idő, száz kilométeres látótávolságot írtam be reggel. Ha Kőszeg felé elnézünk, még egyes fákat is ki lehet venni az erdőben – mondta az észlelő.

Akár a hétfő délután, vagy kedden bekanyarodhat Vas megyébe a ciklon. Egyelőre nyugati és enyhe a légmozgás, de észak-nyugatira fordulhat, akkor percek alatt felmelegszik a levegő!

Még a szerda is szokatlanul enyhének látszik: 14 °C körüli maximum hőmérsékleteket ígér az Országos Meteorológiai Szolgálat. Utána anticiklon érkezik, hűvösebb lesz, de nem lesznek fagyosak a nappalok.

Csapadék nem várható, legfeljebb kedden egy kevés eső.

– Hát nem kell lapátolni, de még söpörni sem, az biztos – így fogalmazott a hó-kilátásokról Pétervári Tibor. Vagyis a Mikulásnak nem kell készítenie a szánkót, egy lovas kocsi is megteszi december 6-án.

Egyébként a sokévi átlag tíz százalékát sem éri el az idei novemberi csapadékmennyiség: 3,2 milliméternyi eső esett eddig Szombathelyen, miközben 42 milliméternyi az átlag.

Majd december 10. körül változhat jelentősebben a helyzet – de az még messze van, az az előrejelzés nagyon bizonytalan.

Hiába fáztunk az elmúlt héten, a november eleji rendkívül enyhe idő nyomán +2°C-os a novemberi anomália a sokéves átlaghoz képest. Vagyis 4 °C körül jellemző a havi átlagos hőmérséklet, most pedig 6,5 °C-nál járunk.

Végleges novemberi időjárás-összesítés kedden lesz.

Címkék#időjárás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!