Hírek

2014.04.16. 12:06

A Porpác és Csorna közti szakaszon kezdik a munkát

Szombathely - Hamarosan megkezdődnek a vasútvillamosítási munkálatok a Porpác-Mosonszolnok szakaszon, a projekt befejezése 2015 nyarára várható.

Burkon László

A kivitelezési szerződést a GYSEV Zrt. elnöke, Dávid Ilona, a vasúttársaság vezérigazgatója, Kövesdi Szilárd, valamint a kivitelező MVM OVIT Zrt. vezérigazgatója, Gopcsa Péter és vállalkozási igazgatója, Varga András a napokban írta alá. A munkálatokat a Porpác-Csorna szakasszal kezdik, ezzel párhuzamosan dolgoznak majd a Csorna-Mosonszolnok szakaszon is.

A kivitelezési szerződés ünnepélyes aláírásán balról jobbra: Kövesdi Szilárd, Dávid Ilona, Gopcsa Péter és Varga András. Fotó: GYSEV Zrt.

A GYSEV Zrt. 2011-ben vette át üzemeltetésre a Porpác-Mosonszolnok szakaszt, majd a vasúttársaság 2012 nyarán jelentette be: uniós források bevonásával elvégzik a vonal villamosítását. Ennek köszönhetően a teljes Szombathely-Csorna-Rajka szakaszon lehetségessé válik a környezetbarát villamos vontatás. A kivitelezésre kiírt pályázat nyertese az MVM OVIT Zrt. által vezetett konzorcium lett. A nyertes cég a villamosítás kivitelezésének előkészítési munkálatait ebben a hónapban megkezdi. Első ütemben a Csorna és Porpác közötti szakaszon dolgoznak a szakemberek. Kedvező időjárási viszonyok esetén itt várhatóan az idén év végéig végeznek a munkával.

Az utasok kényelme érdekében a vonal valamennyi állomásán és nagy forgalmú megállóhelyén 55 centiméter magasságú peronok épülnek, valamint korszerű térvilágítást építenek ki a szakemberek. A biztosítóberendezések távvezérlésének kialakításával központi forgalomirányítást is bevezet a vonalon a GYSEV Zrt. Ennek köszönhetően a vonal átbocsátó képessége növekszik. Ahol az forgalmi szempontból indokolt, a váltókat villamos fűtéssel szerelik fel..

„A GYSEV Zrt. pár hete zárta le a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd szakasz teljes korszerűsítésére vonatkozó projektjét. Most pedig a térség vasúti közlekedése szempontjából egy hasonlóan jelentős vonal villamosításának kivitelezése kezdődhet meg. Szombathely és Csorna között naponta hat pár intercity (IC) közlekedik Budapest felé. Kiemelt célunk, hogy az IC vonatok esetében mihamarabb megvalósuljon a villamos vontatás, ezért döntöttünk úgy, hogy a Porpác-Csorna szakasszal kezdjék a kivitelezést a szakemberek" – mondta az aláírás után Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója.

A vasúttársaság 2015 nyarára a szintén 2011-ben átvett Szombathely-Zalaszentiván szakaszon is elvégzi a villamosítási munkálatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!