Hírek

2017.07.15. 09:50

A templom hűvöséből a forró strandokig - Erről írtunk a héten

Elkezdte szolgálatát a Szombathelyi Egyházmegye új főpásztora, dr. Székely János. A hétvége kiemelkedő egyházi eseményének otthont adó székesegyház hűvöséből kilépve kánikula fogadta a híveket. Harminc fok feletti hőmérsékleten is dolgoznak emberek: például a strandokon és diákmunkásként. Ez történt a héten.

Vas Népe

Megtelt szombaton délelőtt a Sarlós Boldogasszony Székesegyház, ahol ünnepélyes szentmisén iktatták be hivatalába dr. Székely Jánost, a Szombathelyi Egyházmegye püspökét.

 

A kinevezéssel ő lett az 1777-ben Mária Terézia királynő által létrehozott egyházmegye 16. püspöke. A hívek és papság egy évet vártak, hogy a Szentatya kijelölje az új egyházi vezetőt. Minél többeket szeretne visszajuttatni a Teremtőhöz, az éltető forráshoz, így fogalmazott székfoglaló beszédében az atya.

Rekkenő hőség volt a hét elején: annyira, hogy mindenki a vízpartra vágyott. Vannak, akiknek megadatott a vízközelség, mégsem csobbanhattak.

 

Fürdők dolgozóit kérdeztük - pénztárost, recepcióst, medenceőrt, masszőrt, gépészt és vendéglátóst -, hogyan vészelik át a medence mellett a hőséget. A fiatal alkalmazottak sokszor vágyakoznak a vízbe, az idősebbeket annyira nem vonzza a lubickolás. Volt olyan is, aki azt mondta, a munka annyira eltereli a figyelmét, hogy észre sem veszi, hogy 30 fok fölé szalad a hőmérő higanyszála.

Országszerte, Vasban is egyre drágábbak a lakótelepi lakások. A panelrengetegek jövőjéről és lakáspiaci helyzetükről kaptunk friss képet. Eredetileg ötven, legfeljebb száz évre tervezték a panelházakat: a tömeges lakás-igény kielégítését célozták meg vele. Úgy tűnik azonban, hogy a lakótelepi házak statikájával nincsen komoly gond, ennél hosszabb ideig is otthonul szolgálhatnak.

 

Az évtizedek óta emlegetett panelproblémát inkább maguk a lakástulajdonosok okozzák, akik elmulasztják az 5-15 évente esedékes szakipari felújításokat, karbantartásokat így mégiscsak adódnak bőven hibák. Friss panellakás-tulajdonos, építész és ingatlanszakértő is megszólalt a témában.

A tavaszi állásbörzék dömpingjének és az iskolaszövetkezetek hirdetéseinek köszönhetően rengeteg fiatal dolgozik nyáron, hogy zsebpénzhez jusson.

 

Diákmunka kiemelkedő bérezéssel, rugalmas időbeosztásban. Lépésről lépésre felépíthető karrier, fokozatos betanulással és könnyű fizikai munka - ezzel hívogatnak az iskolaszövetkezetek és a cégek, amelyek, ahogy a szakemberekért, úgy a diákokért is versengenek. A fiatalok többsége már a vakáció előtti hetekben keresi egy-két hónapos nyári elfoglaltságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!