Hírek

2015.10.02. 12:13

A vasiak türelmesen viselték a menekülthullámot – A megyében 14 ezer migráns fordult meg

Körmend – Történelmi időket élünk a legújabb kori népvándorlással – mondta V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője a vasi menekülthelyzetről. A politikus Körmenden arról is beszélt: a nyugatról esetleg visszatoloncolandó migránsok befogadására nem alkalmasak a Vas megyei regisztrációs pontok.

Bakos Ágnes

– Történelmi időket élünk, de nem látjuk a legújabb kori népvándorlás kimenetelét – mondta V. Németh Zsolt. Kérdéses még, hogy mennyien indulnak útnak és nem csak Szíriáról beszélünk – sorolta az országgyűlési képviselő. Emlékeztetett, hogy 101 különböző országból érkeztek hazánkba menekültek, számuk pedig ezen a hétvégén elérheti a 300 ezret, január óta számolva.

Vas megyében, a két ideiglenes regisztrációs ponton, Körmenden és Szentgotthárdon összesen 14 ezer migráns fordult meg.

Atrocitás nem történt, a rendőrség példás munkát végzett – mondta V. Németh Zsolt. Nem volt probléma sem Körmenden, sem Szentgotthárdon a közrendben a menekültek érkezése miatt.

– A lakosság éretten állt a helyzethez, a hangadó ellenkezőknek pedig nincs tömegbázisa, de bosszantó jelenség a hangulatkeltés – mondta el a politikus a Jobbik folyamatos tiltakozásáról.

– Megnéztem a településjegyzékben: nincs „Megoldás” nevű település, de ha lenne, ott is tiltakoznának egy menekülteknek felépített sátortábor ellen – így fogalmazott V. Németh Zsolt, felidézve, hogy a vasi táborokat ellenzők azt követelték, hogy vigyék máshová a tábort, más megoldás kell, mint a két vasi város.

– Nem a bevándorlók a felelőtlenek, amiért elindulnak, hanem a tömegek érkezésére adott európai politikai válasz – húzta alá V. Németh Zsolt.

Kiemelte, hogy nem egyes emberek érkezéséről van szó, hanem tömeges bevándorlásról, ami Európa kultúráját veszélyezteti, mert asszimiláció helyett párhuzamos társadalmak alakulnak ki – Magyarország pedig nem kér ebből, mondta el az országgyűlési képviselő.

– Ha demográfiai problémát akarnánk kezelni, akkor azt nem idegen kultúrákból, hanem a határon túli magyarokkal tennénk – mondta el V. Németh Zsolt.

A vasi táborokról azt mondta: egyre inkább okafogyottak a sátrak, de mint regisztrációs pontok szükségesek lehetnek és szükség lehet a személyzetükre is.

Kérdésre válaszolva V. Németh Zsolt elmondta: a jelenlegi nemzetközi egyezmények alapján egyik Vas megyei sátortábor sem alkalmas arra, hogy egy esetlegesen visszatoloncolt csoport elhelyezését itt oldják meg.

A körmendi tábor esetleg kiszolgálóhelyként kaphat funkciót, például a katonák ellátásában – tette hozzá a politikus.

A menekültkérdés európai szintű, világméretű megoldásáról, kilátásairól azt mondta: hosszú távon a problémát ott kell megoldani, ahol kezdődött. A menekültek hazájában kell békét teremteni, hogy mindenki a saját családja, kultúrája körében, a saját gyökereit követve élhessen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!