Hírek

2015.06.29. 08:52

Aki teheti, most Szentgotthárdon vegyen levegőt - Szombathelyen már tüsszöghetünk a hárstól

Szombathely – Alacsony intenzitással, de már mutatkozik a hárs pollenje Szombathely levegőjében – derül ki az Országos Környezet-egészségügyi Intézet jelentéséből.

Bakos Ágnes

A hárs mellett a libatopfélék, a lórom, a ciprus- és a tiszafafélék pollenszórása mutat alacsony intenzitást Szombathelyen.

Közepes mennyiségben van jelen az útifű pollenje – ez jellemző az egész országban, kivéve Győrt és Békéscsabát, ahol magas számban mutatkoznak az útifű pollenszemek.

Amitől a legtöbben tüsszöghetnek, az a pázsitfűfélék és a kültéri allergén gomba virágpora.

A gomba nagyon magas számban van jelen Szombathely levegőjében.

A pázsitfűfélék magas számban mutatkoznak a nyugati határszélen, aki viszont a Balatonnál, vagy a Duna mentén nyaral, az számoljon az extrém magas pázsitfű-pollenkoncentrációval.

A pázsitfűfélék magas számban mutatkoznak a nyugati határszélen. Fotó: Szendi Péter

A viszonylag csapadékos, szeles napok a szmogtól megtisztították a levegőt: a múlt hét eleje óta minden nap a lehető legjobb minőségi értékelést kapta Szombathely levegője az Országos Környezet-Egészségügyi Intézettől.

Vas megye másik mérőállomásán, Szentgotthárdon a hétvégén feldúsult az ózon, de nem érte el az egészségre káros szintet és mára kitisztult a levegő. A legjobb besorolást kapta a hétfői értékelésnél a levegőhigiénés index Szentgotthárdon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!