Hírek

2013.10.29. 14:20

Anyuék elhúznak

Vas megye - Hosszú hétvége vagy nyaralás a gyerekek nélkül - egy világszerte egyre terjedő jelenség az idegenforgalomban.

Vadas Lucia

Pancsolómedencék helyett relaxzónák: egyre több hotel működik csak a felnőtt vendégkör számára. Nyaralás gyerekzsivaj nélkül, romantikus környezetben – új trend az idegenforgalomban.

Az osztrák Kurier egyik októberi számában egész oldalas írást szenteltek ennek a turisztikai jelenségnek. Roland Ballner 2005-ben az első volt Ausztriában, aki gyerektilalmat vezetett be szállodájában. A felső-ausztriai Cortisen am Wolfgangsee vezetője így nyilatkozott: „gyerek-diszkriminátornak bélyegeztek meg". Ennek ellenére megtalálta közönségét: „legtöbb vendégünk olyan szülő, aki csak egy kis nyugalomra vágyik, semmiképp sem gyerekgyűlölők".

Jókedvű pancsolás, visítozás, spriccelés... de néha a szülők is szeretnének egy kis kikapcsolódást. Fotó: Szendi Péter

Ausztriában már szinte minden utazásszervező felvette kínálatába a felnőtthoteleket. Ezek csak 18 (esetenként 16) év felettiek számára foglalhatók. A trend szerte a világon megjelent, a ciprusi négycsillagostól a Maldív-szigeteken luxuskörülményeket biztosító szállodákig.

Egy gyerekmentes hotel nem csak attól más, mint a hagyományos szállodák, hogy gyerekeket nem engednek be. A koncepció visszatükröződik a gasztronómiában, a dizájnban, az étterem berendezésében is. A legtöbb asztal kétszemélyes, romantikus gyertyafénnyel.

Akik ilyen nyaralást terveznek, sokszor a mindennapokban megfáradt kapcsolatuk megújítását várják tőle. Egy hét a gyerekek és a háztartás nyűgei nélkül lehetővé teszi, hogy a párok újra csak egymásra figyeljenek.

Magyarországon egyelőre nincs gyerekmentes szálloda. Olyan azonban több is üzemel, ahol kialakítottak külön wellnesszónát, ahova csak felnőttek mehetnek be. A Balatonhoz közeli Alsópáhokon van olyan hotel, mely kifejezetten családokat vár, ahol gyerekmentes úszó- és termálmedence, szaunapark és gőzfürdő kínál egy-két zsivajmentes órát a szülőknek.

Aki gyerekmentes szállodai pihenésre vágyik belföldön - sőt, itt, Vas megyében -, annak egy internetes fórumozó szolgál egy használható (bár költségesebb) ötlettel: „mi úgy oldottuk meg, hogy az Őrségben kibereltunk egy luxus szintű nyaralót, ahol csak mi voltunk (két házaspár). Bár volt hat szoba, mivel kifizettük az egész házat, így természetesen nem voltak más vendégek."

Ne csörögjön egész nap a mobil

Maria Neuberger-Schmidt családtanácsadó szerint két-három évesnél kisebb gyereket ne hagyjanak otthon a szülők, és elsőre efelett is inkább hosszú hétvégét szerencsés tervezni. Legyen előre megbeszélt, fix napi időpont, amikor (és ha minden rendben, csak akkor) telefonon elérhetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!