Hírek

2016.09.24. 11:14

Ausztriában dolgozna, de fél, hogy csőbe húzzák? - Ezekre figyeljen oda!

A külföldi álláshirdetéseknek jócskán lehetnek buktatóik, ezért Horváth Csaba, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Vas megyei képviseletének vezetője elmondta nekünk, hogy mit kell szem előtt tartania annak, aki ilyen ajánlatokat nézeget.

Elek Szilveszter

1. A legelső lépés: keressen fel tanácsadót!

- Fontos, hogy mielőtt a munkavállaló nekivágna bárminek is, legalább egyszer forduljon meg tanácsadónál – mondta Horváth Csaba. - A szakértő fel tudja készíteni arra, hogy mi vár rá abban az országban, ahova menni szeretne – tette hozzá.

Fotó: Elek Szilveszter


2. Csak megbízható oldalakon keressen!

A tanácsadók természetesen azt is el tudják mondani, hogy melyek azok a weboldalak, amelyeken garantáltan megbízható hirdetések közül válogathatunk. - Ausztriából a www.ams.at című weblapot tudom ajánlani, ez az Ausztriai Munkaügyi Szolgálat hivatalos oldala – hallottuk a szakértőtől. - A weblapon van elektronikus munkaszoba, ahol a munkavállaló rá tud keresni azokra a lehetőségekre, amelyek érdekelhetik. Különösen hangsúlyos, hogy erre az oldalra csak olyan ajánlatok kerülhetnek fel, amelyet közvetlenül a munkáltatók adnak be a szolgáltatónak.

A másik weboldal, amit javasolok az az ec.europa.eu, amely a Európai Foglalkoztatási Mobilitás portálja. Itt az összes uniós országból olvashatunk hirdetéseket – mondta még.

Bár természetesen megannyi más oldalon is láthat ajánlatokat, a képviselet vezetője szerint azokból csak saját felelősségre szemezgessen.

3. Fontos tudni: ki szokott hirdetni?

- A nagy cégek általában nem szoktak hirdetni, mert inkább fejvadászokkal, célzottan toboroznak – mesélte Horváth Csaba. - A legtöbbször munkaerő-kölcsönző cégek, kisebb vállalkozások és családok keresnek így munkaerőt – tette hozzá.

4. A nyelvismeret szinte nélkülözhetetlen

A szakember hangsúlyozza, hogy miután rálelt az ön számára ideális munka hirdetésére, annak minden szavát pontosan fordítsa le, vagy ha hiányos a nyelvtudása, akkor kérjen szakmai segítséget. Így mindjárt az elején számos olyan részletet tudhat meg, ami miatt esetleg távolról kerülné az ajánlatot.

5. Informálódjon!

- Óriási és sajnos gyakori trehányság a munkavállalók részéről, hogy nem néznek utána annak, hogy a vállalkozás, amelyik feladta a hirdetést egyáltalán működik-e, és ha igen, nincs-e csődeljárás alatt – osztotta meg velünk a szakértő. - Az a helyes hirdetés, amiben sok adat van a cégről és magáról a munkáról is. A legfontosabb információk ezek: ki a pontos munkáltató, hol van a foglalkoztató székhelye, mit kell ott csinálni, hány órában és milyen bérért. Csak olyan cégek ajánlatait érdemes nézegetni, amelyek a hirdetésekben szerepeltetnek telefonos és e-mail elérhetőséget is, illetve naprakész weboldallal rendelkeznek – mondta.

Aki igazán alapos, az Európai Foglalkoztatási Mobilitás kinti tanácsadóitól is kérhet segítséget, akik az adott országon belül vissza tudják ellenőrizni, hogy valós-e az ajánlat.


6. Ezt teheti, ha már pórul járt

- Ha munkajogilag baj ér minket Ausztriában, akkor két helyre fordulhatunk – tudtuk meg Horváth Csabától. - Az egyik az Arbeiterkammer, vagyis a Munkáskamara, amelyben minden ausztriai munkavállalónak kötelező tagsága van. Rendkívül fontos, hogy a rövid, általában 14 napos elévülési idő miatt mihelyt fény derül arra, hogy gond van, azonnal be kell menni a kamarába! Ott felvesznek az esettel kapcsolatban egy aktát, és onnantól kezdve a munkavállalónak nincs más dolga ezzel, a szükséges lépéseket a kamara intézi helyette. A kamaránál jogászok dolgoznak, és ha kell, egészen a bíróságig elviszik az ügyet – mondta még.

A szakértő azt is javasolta, hogy azok, akik Ausztriában dolgoznak, csatlakozzanak az Osztrák Szakszervezeti Szövetséghez, ugyanis ha baj van, a szervezet jogászai is át tudják venni a kényes ügyet.

Címkék#Ausztria

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!