Hírek

2007.08.24. 02:28

Az arborétum múltja és jövője

Szombathely (vv) - A Herényiek Háza adott otthont a tegnap megrendezett Saághy István emléknapnak. A rendezvény előadóinak fő témája a Kámoni Arborétum jövője volt.

Bajdó Bettina-Vojnovics Viktória

A köszöntőt követően dr. Borovics Attila igazgató beszélt az arborétum jövőbeli szerepéről. Hangsúlyozta: az arborétum fejlesztését, felújítását több lépcsőben kell megvalósítaniuk. Ennek pedig az az oka, hogy nincs olyan pályázati forrás, mely egy lépcsőben tenné lehetővé a tervek megvalósítását, az arborétum fejlesztését. Elsőként speciálisan a természeti értékek helyreállítását célozzák meg a szakemberek. Az erre elnyerhető pályázati összeg azonban maximalizált, és így nem elég a teljes 27 hektárnyi terület revitalizációjára, továbbá nem ad lehetőséget arra sem, hogy turisztikai attrakciót is létrehozzanak a kertben. Ezért az első fejlesztési blokkban a természetvédelmi szempontú rekonstrukciók valósulnak meg. A következő blokk az arborétumon belüli turisztikai attrakciók, látványosságok kialakítását célozza meg. Tanösvények, kerékpárutak, tornapályák kerülnek majd e blokkban kialakításra, vagyis olyan turisztikai elemek, melyekért többen, s több időt töltenek el a Kámoni Arborétumban.

A harmadik nagy blokkja a fejlesztésnek pedig egy fogadóépület kialakítása, mely biztonságos parkolóval, elő-adótermekkel, szolgáltatásokkal várja majd a kikapcsolódni vágyókat. Azoknak, akik kellemes környezetben szeretnének sportolni, öltözőt, zuhanyzót is kialakítanak a fogadóépületben, és helyet kapna itt egy kerékpárköl-csönző is. Olyan helyiségeket is kialakítanak majd, melyek alkalmasak az oktatásra, mindazoknak az ismereteknek a rögzítésére, melyeket a gyerekek egy arborétumi séta során szereztek - mondta az igazgató. A továbbiakban Magyar József egyesületi elnök A civil szervezetek szerepvállalása a Kámoni Arborétum életében , dr. Fekete Albert adjunktus pedig Saá- ghy István arborétuma egykor és ma címmel tartott elő-adást. A program zárásaként a résztvevők koszorút helyeztek el Saághy István sírjánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!