Hírek

2014.08.01. 18:28

Az ikrek sem egyformák

Fruzsánna és Zsanett kapcsolata nem mindennapi, hiszen három perc eltéréssel születtek, együtt élnek, egy padban ülnek az iskolában, együtt alkotnak, vásárolni és fesztiválokra is együtt járnak – a kőszegi ikrek őszintén beszélnek testvéri kapcsolatukról, az ikerlét szépségeiről és árnyoldalairól. A témával kapcsolatban dr. S. Bogáth Margit pszichológus is megosztott velünk pár gondolatot.

Boros Patrícia

Többen úgy gondolják, hogy az ikrek – mivel külsőleg hasonlítanak – bizonyára az egyéniségük is megegyezik. Ez azonban nem feltétlenül igaz, különösen a kétpetéjű ikrek esetében. A látszat ellenére nem tanácsos őket egy kalap alá venni, mert mindegyikük egyéni személyiséggel, tapasztalatokkal és világszemlélettel rendelkezik.

Fruzsi és Zsani, bár kétpetéjű ikrek, mégis gyakran átélték azt, hogy testvérükkel azonosították őket. Bár a stílusuk és szokásaik nagyon hasonlóak, mégis autonóm személyiségek.

– Az iskolától kezdve a vásárláson át egészen bulizásig szinte mindent együtt csinálunk. Mindketten művészettel szeretnénk foglakozni később, de nagyon érdekel minket a pszichológia is. Fiúk szempontjából hasonlít az ízlésünk, de ha mindkettőnknek tetszik egy srác, akkor megvárjuk, hogy melyikünkhöz vonzódik jobban és a másik félre áll. Divat terén igyekszünk egyediek maradni, és ha a másiknak jobban áll egy ruha, ő veszi meg – mondták el.

(Fotó: Boros Patrícia)

– Azért néha előfordulnak köztünk viták, mert Fruzsinak kevesebb tapasztalata van – a visszafogottsága miatt – , és ezért nem mindig érti meg először az én helyzetemet ­– fűzte hozzá Zsani.

– Ez valóban így van, de amikor jön egy hasonló helyzet az életemben, akkor rájövök, hogy a testvéremnek igaza volt – tette hozzá Fruzsi.

– Igyekszünk különbséget tenni abban, hogy kinek mit mondunk el. Azokat a problémákat, amelyeket a barátaink osztanak meg valamelyikünkkel, nem mondjuk el a másiknak. Ilyen szempontból külön kezeljük az életünket – mondták el a lányok.

(Fotó: Boros Patrícia)

Az ikreknek még soha nem kellett huzamosabb időre szétválniuk, de már sokszor megfordult a fejükben, hogy ez mivel járna.

– Szerencsére az anyukánk tudta, hogy minket nem szabad szétválasztani, mert abból csak baj származna. Soha sem tudtuk egymás nélkül elképzelni az életünket. Most is ugyanabba az osztályba járunk, és egymás mellett ülünk az órákon. Ha nem vagyunk együtt, az olyan, mintha otthon hagynánk valamit, ami fontos. Ez leginkább ahhoz hasonlít, mint amikor valaki százszor megjár egy utat a testvérével, de egyedül mégis bizonytalan és elgondolkodik azon, hogy merre is kéne mennie. Régen nagyon vártuk, hogy külön szobánk legyen, de amikor külön szobát kaptunk, akkor rájöttünk, hogy ez nem működik. Már gondolkodtunk azon, hogy mi történne akkor, ha lenne családunk és külön kellene élnünk. Igazából nem jutottunk dűlőre az ügyben. Nem akarunk egymás nélkül élni.

Akkor és most

Dr. S. Bogáth Margit pszichológus megosztott velünk pár gondolatot az ikrek kapcsolatáról.

– Az ikrek lelki kapcsolata függ a személyiségvonásoktól, a genetikai és környezeti tényezőktől. A kétpetéjű ikrek különböző petesejtből fejlődnek, genetikailag nem különböznek és nem is hasonlítanak jobban, mint a testvérek. Minden viselkedés az öröklődés és környezet kölcsönhatásától függ. Nevelés kétpetéjű ikrek esetén is nagy kihívás a szülőknek. Ragaszkodásukat, azonos viselkedési sajátosságaikat, így öltözködésüket is tiszteletben kell tartani, érzelmi nevelésükben pedig mindig együtt kell kezelni az azonos és egyedi jellemzőket. A kétpetéjűeknél továbbá kezelni kell a szülőnek is a gyerekek konfliktusait és az egyedi sajátosságoknak megfelelő szocializációt kell biztosítani – mondta el.

 

Címkék#ikrek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!