Hírek

2015.09.02. 10:27

Az önkéntességben rejlő erőre építenek a települések – Gasztony és Rönök védelmére is készen állnak az önkéntesek

A Vas megyei települések lakói részt vállalnak biztonságuk megóvásában, Gasztony és Rönök települések lakói is tettrekészek, ha településük védelméről van szó.

Az önkéntesek polgári védelmi mentőcsoportot alkottak annak érdekében, hogy hatékonyabban segíthessék rokonaikat, ismerőseiket, ha veszély fenyegetné otthonaikat. Felismerve az önkéntes összefogásban rejlő páratlan erőt, megyeszerte újabb és újabb önkéntes mentőcsoportok állnak rendszerbe.

Gasztony és Rönök Rába-menti települések. Az itt élők az utóbbi években többször is megtapasztalták a természet erejét. Házakat, otthonokat, családokat sodort – olykor szó szerint – veszélybe a Rába áradása. Ha nem az árvíz, akkor a rendkívüli hideg és hófúvás akadályozta az élet mindennapi menetét, előfordult a környéken olyan is, hogy falvakat zárt el ideiglenesen a hó, tűzoltók és rendőrök segítségével jutott el az élelmiszer a település boltjaiba. Sokszor önkéntesek segítették a katasztrófavédelem munkáját, ennek az összefogásnak volt köszönhető, hogy nem történt tragédia.

Nyár végére Gasztony és Rönök lakóiban megérett az elhatározás, hogy az önkéntes összefogásra építve, önkéntes települési mentőcsoportot alkotva tevékenyen és hatékonyan tudjanak részt vállalni településük védelmében. A mentőcsoportok, melyek az adott település polgáraiból tevődnek össze, képesek arra, hogy szükség esetén meg tudják kezdeni az elsődleges védekezési munkákat a hivatásos szakemberek kiérkezéséig.

Az önkéntes települési mentőcsoportok a megalakulást követően kétnapos gyakorlaton bizonyították, hogy készen állnak a feladatok végrehajtására. Augusztus 28-án a helyi polgármesterek elrendelték a Gasztony és Rönök Önkéntes Települési Mentőcsoportok riasztását, ezzel kezdetét vette a rendszerbeállító és nemzeti minősítő gyakorlat. Mindkét mentőcsoport húsz-húsz fővel jelentkezett a megadott helyen és időben, hogy teljesítsék a rájuk bízott elsődleges védekezési feladatokat: a különböző vízkár-elhárítási, műszaki mentési, illetve a lakosságvédelmi feladatok sikeres végrehajtása volt a cél. A vízkár-elhárítási feladatok nem voltak idegenek a tagok számára. Megmutatták – amit már éles helyzetben is oly sokszor alkalmaztak –, hogy hogyan kell homokzsákokból ideiglenes védművet építeni, ha jön az ár, hogyan kell töltést magasítani, nyúlgátat építeni, de a romosodott épület ideiglenes megtámasztása és a befogadóhelyek szakszerű berendezése sem okozott nekik nehézséget.

Mindkét mentőcsoport sikeresen vette az akadályt és bebizonyították, hogy felkészültek a vállalt kárelhárítási feladatok végrehajtására. Ezzel megszerezték az alapvető vízkár-elhárítási szakterületre vonatkozó nemzeti minősítő oklevelet.

A következő időszakban Körmend járásban és számos településen alakulnak meg újabb önkéntes mentőcsoportok. Szeptember 12-én, szombaton kerül sor az önkéntes alapon szerveződött Körmendi Járási Rába-völgye Mentőcsoport rendszerbeállító és nemzeti minősítő gyakorlatára. A feladatok végrehajtásában az Őrség Mentőcsoport is közreműködik. A következő hétvégén Nádasdon és Gersekaráton újabb önkéntes települési mentőcsoportok tehetnek tanúbizonyságot felkészültségükről, majd szeptember 26-án Mersevát önkéntesein lesz a sor, hogy megmutassák, képesek megkezdeni a védekezést, ha a szükség úgy hozza.

Az önkéntes települési és járási mentőcsoportok ereje az önkéntes vállalásban rejlik, melyet a tettrekészség, az embertársak védelme iránti felelősségérzet, segíteni akarás motivál és az összefogásban teljesedik ki. A legerősebb, felülmúlhatatlan és nélkülözhetetlen erő!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!