Hírek

2016.10.05. 16:51

Az Őrségben biciklizett szlovén kollégájával Áder János köztársasági elnök

Szalafő - Több mint harminc kilométert kerékpározott együtt Áder János köztársasági elnök és szlovén kollégája, Borut Pahor.

Bakos Ágnes

Az őrségi biciklitúrán érintették Szlovéniát is, és jártak Szalafőn az Őrségi Népi Műemlék-együttesnél.

- A tökmagolaj nem Zala aranya? - kérdezte Szalafőn Áder János.- Ez csak tévedés lehet - javította ki az államfőt V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője. A földművelésügyi tárca környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára az Őrségi Népi Műemlékegyüttesnél fogadta Áder Jánost.

Bemutatta a létesítményt, ami az Őrség esszenciája. Olyan, mintha visszamennénk száz évet az időben: autentikus. És különlegessége, hogy nem átemelt tájelem a műemlékegyüttes, hanem az eredeti helyén áll - mutatta be a „házigazda” államtitkár nemcsak Áder Jánosnak, hanem szlovén kollégájának, Borut Pahornak is a tájat. Egy-egy hungarikumokat tartalmazó díszdobozt ajándékozott az államfőknek az államtitkár.A két köztársasági elnök Szlovénia felől érkezett, a biciklitúrájuk előző állomása Dolencibe volt, ahol egy családi gazdaságot látogattak meg. Mézzel, háztáji állattartással foglalkozik a gazdaság, ahol kóstolót is kaptak az elnökök.

A szerdai túra Orfaluból indult, a szlovén tájház megtekintésével kezdődött a nap. Magyar és szlovén diákok kísérték át a zöld határon a kerékpárosokat, természetesen a gyerekek is bicikliztek. - A két ország barátságát igyekeztünk megmutatni, ahogyan a gyerekek is együtt, barátságban bicikliztek velünk - mondta a túra után Áder János. Informális, baráti találkozás volt az őszi túra, amelyen sok arcát megmutatta az őrségi táj és az időjárás - fogalmazott az államfő. Szalafőn, a közös kerekezés utolsó kilométerein eső áztatta a biciklizőket. - Régóta terveztük elnök úrral a közös biciklizést - idézte fel Áder János.

Az őrségi kerékpározás egyik apropójának a másfél éve felújított és átadott, Felsőszölnök és Kétvölgy közötti útszakaszt nevezte. Azt mondta, az ilyen felújítások megkönnyítik a helyiek életét és jelzésértékűek is. Azt mutatják, hogy mindkét ország, Szlovénia és Magyarország kormányának is fontos, hogy javítsák, könnyítsék a vidéki emberek életét. Erre a megfelelő közlekedési infrastruktúrát, mint az utak minőségét, a vasutat, az autóbusz elérhetőségét említette.

- A vidék megtartó képessége nagyon fontos, ezt erősíteni kell. Ugyanakkor nem szabad elzárni a vidéket, a vidéki embereket a nagyvárosoktól - mondta a köztársasági elnök. A közös elnöki kerékpártúra apropójaként azt is hangsúlyozta, hogy reklámozni szeretnék az Őrséget és a kerékpáros turizmust is. - Láthattuk az őrségi tájat, és a lankák nehézségeit is megtapasztalhattuk két keréken - idézte fel a mintegy két és fél órás biciklizést az elnök.

Szlovén kollégája azt mondta, mindkét országnak fontos, hogy a hivatalos budapesti látogatásokon túl szervezzenek ilyen programokat is, hiszen két baráti országról van szó. Javasolta az újságíróknak, hogy ha beszámolnak az államfői kerekezésről, emeljék ki, hogy esőben, kitartóan tekertek az elnökök. S azt is, hogy „megmutatták erejüket” az államfők. Megismételte Áder János szavait, hogy a közös túra a barátság jegyében zajlott. A két elnök rövid, párperces négyszemközti megbeszélésre is sort kerített a kerékpártúra alkalmával. A biciklizésre elkísérte az államfőket mások mellett dr. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója és edzett természetőrök is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!