Hírek

2009.02.16. 03:29

Bárányok a kerítésen

<b>Megyei körkép </b> - Megyénk tűzoltóit nemcsak akkor hívják, ha emberek kerülnek bajba, sokszor állatok mentéséhez is vonulnak a hivatásosok. Mentettek már harkályt, szarvast, kutyát, lovat, fecskét, sőt macskát is.

Bajdó Bettina

- Sokszor riasztottak minket madármentésekhez, nemrég egy harkályt szabadítottunk ki horgászzsinórból - folytatja az osztályvezető-, de mentettünk hálóba szorult galambokat, s elpusztult kisgólyát is szedtünk ki a fészekből, hogy teteme ne fertőzze meg a többieket. - Mókusnak is segítettünk kijutni egy lakásból, ahová az ablakon keresztül jutott be, s nem találta a kifelé vezető utat.

Az osztályvezető hozzáteszi: ritkán csörög a telefon állatmentés miatt, s jogszabály sem vonatkozik arra, hogy mely esetben kell kivonulniuk. Általában mérlegelnek, s akkor segítenek, ha az állatok valóban veszélybe kerülnek.

- Mentettünk már lovat munkagödörből és letakart derítőből - meséli Göncz Szabolcs -, ilyenkor nagy odafigyelésre van szükség, hiszen a bajba jutott állatok megrémülnek. A lovakat általában lóheveder segítségével húzzuk ki a gödörből, ez egy speciális eszköz, mely nem vágja az állat húsát. Sokszor mentés után gondoskodnunk kell az orvosi ellátásukról is. Ilyen esetben felvesszük a kapcsolatot a nemzeti parkkal és az állatorvosokkal is. Tűzeset során is mentettünk állatot, legutóbb egy megégett sündisznót szállítottunk állatkórházba. A legutolsó állatmentés nemrég a falumúzeumban volt, ahol két bárány akadt fenn a kerítésen. Ha a bárá- nyokat nagy stressz éri, könnyen elpusztulhatnak, de szerencsénk volt, a két állat túlélte a kalandot.

Az osztályvezető elárulja, hogy a tűzoltók állatbarátok, többször fogadtak már be kóbor kutyákat és macskákat. Enni és inni adtak a háziállatoknak, majd végül valamelyik kollégánál otthonra ta-láltak.

Vasváron az önkéntes tűzoltók is többször vonultak már állatmentéshez - mondja Németh László parancsnok. A tűzoltóság 1996 óta működik köztestületként, s első állatmentésüknél egy macskát kellett leszedni egy magas fáról.

- Kétségbeesve hívtak minket, hogy a macska már egy hete fent van a fán, s folyamatosan sír, mivel nem tud lejönni - fűzi hozzá a parancsnok. - Kiértünk a helyszínre, odatámasztottuk a létrát a fához, egyik kollégánk fel is mászott rá, ám mire felért volna a macskához, az állat meggondolta magát, s magától lemászott. Vonultunk már fecskementéshez is, Vasváron egy eresz alá 100-150 fecske zsúfolódott össze a nagy hidegben, nekünk kellett kiszednünk őket.

A vasváriak már többször vonultak lómentéshez is, legutóbb egy gödörbe szorult be az állat, amelyet be kellett nyugtatózni, hogy kihúzzák a gödörből. Hegyhátsálon pedig egy pincébe szorult be egy ló: beszakadt alatta egy födém, a tűzoltók mentették ki. A parancsnok hangsúlyozza, hogy minden esetben kimennek segíteni, de emberéletet nem kockáztatnak egy állat élete miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!