Hírek

2015.03.06. 09:47

Börtön vár a kerékpárost halálra gázoló osztrák férfire - Azt gondolta, vaddal ütközött

Körmend - Ítéletet hirdetett pénteken a Körmendi Járásbíróság annak az osztrák sofőrnek az ügyében, aki még 2013 októberében a 86-os főúton elgázolt egy biciklist és cserbenhagyta. A kerékpáros életét vesztette.

Bajdó Bettina

Mint az megírtuk, az elsőrendű vádlott osztrák állampolgár 2013. október 6-án 19 óra körül a 86-os főúton - ahol egyébként 60 kilométer/óra volt a megengedett legnagyobb sebesség - közlekedett. Az „Előzni tilos” tábla hatálya alatt egy vele azonos irányba haladó autó előzésébe kezdett 70 kilométer/óra sebességgel, gyorsított, majd 115-125 kilométer/órás sebességgel ütközött a vele szemben közlekedő, kivilágított és fényvisszaverő mellényt viselő kerékpárossal, aki a balra kanyarodó forgalmi sávban tartózkodott. A sértett az úttestre esett és a helyszínen meghalt.

Az elsőrendű vádlott a baleset után fékezett ugyan, de a helyszínről megállás és segítségnyújtás nélkül továbbhajtott. Ezután találkozott egy régi ismerősével - akit a vadászatok során ismert meg -, segítséget kért tőle a balesetben sérült személygépkocsijának elrejtéséhez. A vádlottak a másodrendű vádlott tulajdonában lévő telephelyre mentek, ahol az autót egy pajtában leállították és a rendszámot eltávolították róla, hogy ne lehessen beazonosítani. Az osztrák férfit a másodrendű vádlott a saját kocsijával Ausztriába vitte.

2013. október 7-én a másodrendű vádlott a büntetőeljárás sikerének meghiúsítása érdekében nem tájékoztatta a rendőrséget, hogy az elsőrendű vádlott autója az ő telephelyén van, illetve arról sem, hogy tud az akkor még a nyomozó hatóság előtt nem ismert osztrák vádlott kilétéről.

A bíróság bűnösnek mondta ki az elsőrendű vádlottat halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében, továbbá segítségnyújtás elmulasztásának bűntettében. Az egyedi azonosítójellel való visszaélés bűntettének vádja alól felmentette. A bíróság az elsőrendű vádlottat halmazati büntetésül egy év tíz hónap - börtönben végrehajtandó - szabadságvesztésre és három év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. A másodrendű vádlott felelősségét bűnpártolás vétségében megállapították, ezért őt 225 ezer forint pénzbüntetésre ítélték.

A bíróság nem fogadta el az elsőrendű vádlott azon védekezését, hogy úgy érzékelte, vaddal ütközött. A bíróság arra a következtetésre jutott, hogy ez teljesen alaptalan és nem életszerű, figyelemmel a cselekmény elkövetését követő eseményekre.

Az ügyész, a másodrendű vádlott és védője három nap gondolkodási időt kért, míg az elsőrendű vádlott és védője enyhítésért, illetve enyhébb végrehajtási fokozat alkalmazásáért fellebbezést jelentettek be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!