Hírek

2017.02.24. 17:20

Toros torkoskodás - A bükiek is méltón búcsúztatták el a telet

Bük - Habár idén országosan nem hirdették meg a torkos csütörtököt, a bükiek nem feledkeztek meg a közös torkoskodásról.

Vadas Krisztina

Korán ébredtek csütörtökön a büki civil szervezetek tagjai és a művelődési ház dolgozói: reggel már nekiveselkedtek a munkálatoknak, hogy délutánra minden disznótoros finomság elkészüljön. Hagyományos disznóölésre várták ugyanis az érdeklődőket torkos csütörtökön a Torkos soron, hogy együtt torkoskodhassanak. Két disznót dolgoztak fel, hogy senki se maradjon éhes.

Az Ispiláng Néptáncegyüttes a kultúréhséget csillapította Fotó: Unger Tamás

Hatodik alkalommal jöttek így össze, az egész napos rendezvényen kicsiknek és nagyoknak is kínáltak programokat.

Délelőtt a gyermekeknek kedveskedtek: történelmi játszóházba hívta őket Toma és csapata. Az óvodások, iskolások, anyukák és apukák is eljöttek. A kicsik nagyon élvezték a különböző játékokat együtt és egymás ellen is. A szervezők gondoltak arra is, hátha megéheznek a gyerekek játék közben. A serény szakácsok langallóval töltötték meg az éhes bendőket. Mindeközben persze forrt az üst, készült a hurka, kolbász, és minden, aminek helye van egy igazi disznótoros mulatságon.

Balogh Jenőnének Tóth Tamás tálalta fel a kóstolót: volt rajta hurka, kolbász és toroskáposzta is

A cél ugyanis nemcsak a városlakók és a résztvevők szórakoztatása volt, hanem a hagyomány őrzése is: a böjt időszaka előtt még egyszer jó nagyot enni-inni, vigadni. A jó magyar szokásokat megelevenítő rendezvény még külföldi vendégeket is vonzott: nyolc cseh újságíró érkezett a prog-ramra, hogy ne csak átéljék, hanem országukban is hirdessék a magyar gasztronómiát, a hangulatot. Délutánra el is készült minden, mi szem-szájnak ingere. Ám mielőtt még a közönség is megkóstolhatta volna a finom étkeket, Tóth Tamás, a Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár igazgatója köszöntötte a vendégeket, kívánt jó étvágyat és jó szórakozást. Az emberek kultúraéhségét az Ispiláng Néptáncegyüttes és a Boglya zenekar előadása csillapította, majd ezt követte csak az éhes szájak megtöltése. Több mint száz ember állt sorban, hogy megkóstolhassa, mit alkottak a serény kezek - senki sem távozott elégedetlenül. Tóth Tamástól megtudtuk: a nap folyamán csaknem háromszáz ember fordult meg a rendezvényen, így megérett a megújításra - jövőre már másképp lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!