Hírek

2017.03.16. 19:15

Pontosan járnak a buszok? Büntetés jár, ha nem követik a menetrendet

Vép - Nyolc napig mérték a kedvünkért, hogy betartják-e a menetrendet a vépi buszok. Kiderült: nagyrészt pontosak, de volt olyan járat, amelyik egy perccel előbb indult el a megállóból, mint kellett volna.

Budai Dávid

Több olvasói megkeresést is kaptunk a közelmúltban az ÉNYKK Zrt. vépi buszjárataival kapcsolatban. Olvasóink szerint állandó probléma, hogy a sofőrök nem várják meg az indulás időpontját, hanem előbb kigurulnak a buszmegállóból. Többször előfordult, hogy a 13.54-es busz már 13.49-kor elment, és persze arra is volt példa, hogy ugyanez a járat tíz percet késett.

Olvasóink szerint a pontatlanság egyik oka, hogy az általános iskola előtt a busz gyakorlatilag az egész utat elfoglalja - szemmel láthatóan akadályozza a forgalmat -, így ha nem várakozik senki a megállóban, sokszor meg sem áll.

Igaz, ennek az elméletnek némileg ellentmond, hogy a fordulóban álló busz is többször előbb elindul, mint kellene. Az így kialakult helyzet azért is nagyon kellemetlen, mert sok diák ezekkel a járatokkal menne haza, így azonban sokszor futniuk kell a buszra, ami balesetveszélyes és sok esetben sajnos hiábavaló is. Mindennek tetejében előfordul az is, hogy a sofőr rágyújt a buszon. Természetesen kíváncsiak voltunk arra, hogy a közlekedési vállalat tud-e az olvasóink által jelzett problémákról. Kiderült, hogy nem tudtak, de a kedvünkért utánajártak.

A vépi autóbusz-fordulóból hat esetben pontosan, két esetben pár perces késéssel indult el a járat
Illusztráció: Szendi Péter

Kuti Piroska, az ÉNYKK Zrt. kommunikációs vezetője úgy tájékoztatta a Vas Népét, hogy az olvasói észrevételekben jelzett járat menetrend szerinti közlekedését februárban nyolcnapos időintervallumban elemezték. A jármű nyomkövető rendszerének adatai alapján kiderült, hogy az iskola előtti megállóhelyről egy alkalommal indult el az autóbusz egy perccel korábban a menetrendi indulási időhöz képest, a többi napon pontosan vagy pár perces késéssel közlekedett.

Az autóbusz-fordulóból hat esetben pontosan, egy-egy esetben kettő, illetve három perccel később indult el a járat.

Megtudtuk: a sofőrök kizárólag a menetrendben meghatározott időpontban indulhatnak el, ha nem így tesznek, büntetésre számíthatnak. Kiderült az is, hogy a buszvezetők nem az órájukra vannak utalva, ugyanis a buszokba beépített GPS alapú járműkövető rendszer garantálja a pontos időre vonatkozó információkat, ráadásul a buszok helyzetét folyamatosan nyomon tudják követni a központból is.

A közúti közlekedés sajátosságai miatt persze előfordulhatnak kisebb késések, de ez legtöbbször nem a sofőrök hibájából történik. A késő járatok száma az indított járatok számához viszonyítva ezrelékes nagyságrendű. Havonta egyébként három-négy panasz érkezik a késések miatt a megyéből. Végezetül pedig: az autóbuszon történő dohányzás tilalma ugyanúgy vonatkozik az autóbuszvezetőre is, mint az utazóközönségre, tehát ha dohányzó sofőrrel találkozik, jobb, ha tudja: az autóbuszvezető tilosban jár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!