Hírek

2017.05.26. 18:25

Büszkék grófjukra - A nyolcvanesztendős Erdődy Lászlót köszöntötték tisztelői Pecölben

PECÖL - Gróf Erdődy Lászlót, a falu díszpolgárát köszöntötték 80. születésnapja alkalmából a művelődési házban.

Tóth Kata

Egészen pontosan idén február 6-án volt nyolcvanesztendős, nyilvánosan tegnap köszöntötték gróf Erdődy Lászlót, az ismert nemesi família szülöttét Pecölben. A faluhoz ezer erős szállal kötődő, ott díszpolgárrá avatott gróf tiszteletére szervezett rendezvényen az ünnepelten kívül annak rokonai, politikusok, közéleti személyiségek, a társközségek és városok polgármesterei, jegyzői, intézményvezetők és más vendégek is meghívást kaptak. Olyan sokan összegyűltek az elismerő szavakat meghatottan fogadó gróf köszöntésére, hogy megtelt a művelődési ház terme. Ahogyan az a gesztusokból és a beszédekből kiderült, mindannyian szívesen mentek, hogy megbecsülésüket fejezzék ki Erdődy László iránt, akinek családját a közeli Vépről Pecölbe telepítették, és aki 1956-ban, kényszerből Németországba emigrált. Gróf Erdődy László nem veszítette el a magyar állampolgárságát és sosem szakadt el a falutól, ahol a szülei halálukig éltek. A rendszerváltás után visszavásárolta családja ottani házát, az egykor lakóhelyükül szolgáló plébániaépületet, és ma is ott él, amikor Magyarországon tartózkodik. Az életútját is ismertették a kultúrházban kezdődő és az általános iskolában állófogadással folytatódó ünnepségen, Mándli János pecöli polgármester pedig a "csupa nagybetűs" emberről szólt személyes hangú beszédében. Mérhetetlenül szerénynek, kitartónak, őszintének és szorgalmasnak nevezte a nemesi család sarját.

Harangozó Bertalan kormánymegbízott; Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke; Kovács István, Pecöl alpolgármestere; gróf Erdődy László, V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő; Molnár Péter képviselő; Mándli János, Pecöl polgármestere, gróf Erdődy Péter, gróf Erdődy Andrea és gróf Schönborn Margit állják körül az ünnepi tortát a pohárköszöntőn Fotó: Unger Tamás

Kölcsönös szeretet és tisztelet - ez jellemzi Erdődy László és a község viszonyát. A pecöliek önzetlen szeretete azonban nemcsak a gróf, hanem a szülei felé is áradt egészen halálukig. Őket a haza iránti szeretet, az alázat tartotta itthon, fiuk 1956 decemberében a kilátástalannak tűnő jövő miatt kényszerből hagyta el az országot. Példaértékűnek nevezte Mándli János a polgármester Erdődy gróf életútját, aki Németországban, Münchenben elvégezte a közgazdasági egyetemet; 1964-től 2002-ig, a nyugdíjazásáig egy munkahelyen dolgozott felelős beosztásban, mindeközben önzetlenül támogatta és támogatja a rászorulókat, az önkormányzatot, a sportszervezetet, az egyházat, a szüleiről elnevezett iskolát és az óvodát is. A polgármester ajándékot adott át az ünnepeltnek, végül kijelentette, Pecöl végtelenül büszke az Erdődy családra, községük alapítóira.

Küzdelmesnek, széttekintőnek és felfénylőnek nevezte Erdődy László életútját, eddigi nyolcvan esztendejét V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő. A régi nagy családok méltó, nemes ágát képviselő grófot méltatva úgy fogalmazott, ő megmászta a történelem fáját, onnan végigtekintett az európai 20. századon és most tanúként meséli el a tanulságokat, a fordulatokat, a hazai és külföldi lét megtartó pillanatait. - A gróf egyike azoknak, akik élő emlékezetté alakítják a történelmi múltat - első kézből tudósít a második világháborút követő időkről, a szabadságkeresésről és a hazatérésről is - mondta az államtitkár. A hozzá hasonlókhoz való odafordulásra, meghallgatásra biztatott, éppen azért, hogy a történelmi felejtést megakadályozzuk. Erőt, egészséget és boldog éveket kívánt az ünnepeltnek és egy keramikusművész alkotását nyújtotta át ajándékként.

Gróf Batthyány Lajosról, az első felelős magyar miniszterelnökről elnevezett kitüntetést vett át Erdődy László a Vas Megyei Közgyűlés elnökétől, Majthényi Lászlótól, aki utalt arra, tapintható a szeretet és a tisztelet, amelyek a falu közösségétől a gróf úr és családja felé árad. Nagyrabecsülését fejezte ki a történelmi család 20. században született, 21. századot megélt tagja iránt Harangozó Bertalan kormánymegbízott a pohárköszöntőjében. Kiemelte, gróf Erdődy László alázattal élte az életét és ezt az üzenetet közvetíti környezete felé is. Utalt arra, hogy a 20. század magyar és kelet-európai történelme az Erdődyek számára küzdelmes sorsot határozott meg. És ahogy a gróf szülei, úgy maga Erdődy László is megtalálta azokat a szerepeket és küldetést, amelyeket a sors rábízott, méghozzá mindenhol, ahol csak megfordult. Kiemelte, a gróf az emigráns létben sem hagyta cserben a hazáját, a szülőföldjét, a szüleit, és most, nyolcvanévesen újra ott van, azok között, akik tanulhatnak a példaadásából. Szerénységet, kötelességteljesítést, hűséget tanulhatunk az Erdődyektől, mondta, végül megköszönte életpéldájukat, amelyet közvetítenek. Kulturális műsorral kedveskedtek a pecöliek Erdődy Lászlónak: Vider Roxána énekelt, Szeles Zoltán mesét mondott a családias ünnepségen, amely állófogadással folytatódott az általános iskolában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!