Hírek

2017.03.08. 20:10

Mutatjuk Szombathely új diákpolgármesterét – Sok-sok fotó a választásról

Szombathely - Horváth Zsolt lett az új diákpolgármester, Iker Enikő pedig a diák-alpolgármester a tegnap lezajlott városi diákönkormányzati választáson.

Turbók Attila

A szombathelyi diákönkormányzati választáson a tanulók küldöttei Horváth Zsoltot, a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium tanulóját választották diákpolgármesternek a következő egy évre. Alpolgármestere Iker Enikő, a Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium diákja lett.

Jelöltek a városháza folyosóján: Radics Mercédesz, Czirok Dániel, Iker Enikő és Horváth Zsolt Fotó: Unger Tamás

- A politikus tettei, szavai, viselkedése és megjelenése is minősíti magát, városát, országát - mondta dr. Puskás Tivadar polgármester egy tegnapi, önkormányzati választás megnyitóján. A városháza nagytermében a diákönkormányzat polgármesterét és alpolgármesterét választották meg a helyi iskolák küldöttei. A megyeszékhely vezetője köszöntőjében még hozzátette: reményei szerint a közért tenni akaró és tudó embereket választanak maguk közül a diákok. Utóbbi fontosságára hívták fel a figyelmet Farkas Flóra és Farkas István leköszönő vezetők is. Utóbbi elmondta: egyéves ciklusa legfontosabb tanulsága az volt, hogy érdemes egy közösségért dolgozni, mert olyan bizalmat kap kortársaitól, mely saját magában is fejlődést indít el. - Ettől függetlenül is a faipari diplomát tartom fontosnak az életemben - mondta Farkas István. A politikusi pálya azonban többeket is megérintett a tegnapi programon. Ahogy Szombathely vezetője is kijelentette: a választás a demokrácia ünnepe. Az ünnepből bizony kijutott a jelölteknek is, akik több kérdést is kaptak a küldöttektől. Ami az utóbbiak témáját illeti, a legtöbbet vitatott kérdés pont a kommunikáció volt abban a korosztályban, amelynek minden feltétel adott az azonnali kapcsolatfelvételre.

Aztán a polgármester- és alpolgármester-jelöltek azonnal gyakorolhatták is a demokráciát kortesbeszédeikben, melyekben több, a helyi ifjúságot érintő, megmozgató téma is napirendre került. Egy dolog azonban biztos: a szombathelyi diákság igazán nem mondható tétlennek. A jelöltek beszédeikben több programot vizionáltak a hálás hallgatóságnak, akik közül többen a mai napig tevékeny résztvevői a szombathelyi hivatalos és nem hivatalos diákéletnek. A kortesbeszédek és a „kérdések órája” után a rendezők szavazásra buzdították a diákságot. A diákpolgármesteri helyre Czirok Dániel és Horváth Zsolt pályázott, míg - nem csak a nőnapra tekintettel - két női di-ákalpolgármester-jelölt indult a megmérettetésen: Radics Mercédesz és Iker Enikő.

A városházán zajló procedúra a megszólalásig hasonlított a „rendes” választásra: a diákok szavazólapokat kaptak, melyekkel szavazófülkébe vonultak és ott adták le voksukat. Az eredményhirdetésen aztán kiderült, hogy Horváth Zsolt 71 szavazattal, 30 ellenében nyerte el a diákpolgármesteri címet, Iker Enikő 79 vokssal, 21 ellenében lett alpolgármester. A fiatal politikusok elmondták: mindkettejükben felmerült a politikai pálya gondolata, Zsolt már ebben az irányban tanulna tovább, Enikő pedig gazdaságpolitikával foglalkozna a későbbiekben.

Az újdonsült diák-alpolgármester az édesanyját hívta először a jó hírrel. Horváth Zsolt is a családhoz indult haza elsőként, és elmondása szerint otthon is maradt. Alpolgármestere terveibe még belefért egy kis ünneplés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!