Hírek

2014.12.20. 15:42

Disznót vágott a falu

Velem – Először gyűltek össze közös disznóvágásra a velemiek szombaton. Többen is említették: nem ez volt az utolsó.

Némethy Mária

Reggel hatkor elővezették a falu 200 kilogrammos disznóját, Horváth Tibor gyakorlottan, hivatásos böllérhez méltón elvette az életét. Ezzel kezdetét vette a velemiek első közös disznóvágása. Délelőtt 10-12 ember folyamatosan dolgozott a kultúrház udvarán. Készült véres és májas hurka, párolt káposzta, sült hús, közben a torkokon gurultak le a pálinkák, a pohár forralt borok, a töpörtyű aranylóan sült, a böllérmáj mindenkinek ízlett.

- Ez a falu első közös disznóvágása, délután ötkor ebből vendégeljük majd meg az idős velemieket. Bíró László képviselő ötletét nagyon jónak találtuk, így a képviselő-testület tagjai adták össze a disznóra a pénzt. Hagyományt teremtünk ezzel – újságolja Szél Józsefné polgármester.

- Úgy gondoltam, megrendelni, idehozatni egyszerű lenne a vacsorát, de ez a munka közösséget kovácsol, az idősek pedig biztosan értékelik, hogy fáradoztunk értük – fűzi tovább a szót a disznóvágás kiötlője, Bíró László.

A hangulat kitűnő volt, az érkező hölgyek sütiket hoztak, jó kis társaság verődött össze. A disznó minden részét feldolgozták tegnap, hűtőbe tették, hiszen a faluban lesz még bőven alkalom arra, hogy közösen elfogyasszák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!