Hírek

2016.03.25. 10:49

Dr. István Lajos-díj prof. dr. Nagy Lajos kórházigazgatónak és prof. dr. Láng Gusztáv irodalomtörténésznek

Szombathely – A dr. István Lajos nevével létrehozott innovációs díjat az idén prof. dr. Nagy Lajos, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház főigazgatója, az életműdíjat prof. dr. Láng Gusztáv irodalomtörténész vehette át prof. dr. Pusztay Jánostól, a díj alapítójától a Weöres Sándor Színház Krúdy Klubjában. Ez volt a hatodik alkalom.

Ölbei Lívia

„A megyében élni, Európában gondolkodni" – ez volt István Lajos professzor jelmondata, és ebben a szellemben hozta létre Pusztay János nyelvészprofesszor a Dr. István Lajos-díjat, amelyet évente ketten vehetnek át.

Lesenyei Márta, az érem alkotója, dr. Láng Gusztáv és dr. Kiss Anna

„István Lajos professzor mind szakterületén, a haematológiában, mind a tágabb és a szűkebb haza közéletében kiemelkedő szerepet játszott. Ritka az olyan szakember, aki pártpolitikától függetlenül – kilépve tudománya elefántcsonttornyából – tudásának, tehetségének, energiájának nem jelentéktelen részét a köz javának szolgálatába állítja. S teszi mindezt teljesen önzetlenül. István Lajos egyike volt ezen keveseknek. A hűséges értelmiségi lét legtisztább képviselőjeként. Életem nagyon termékeny mintegy másfél évtizedében dolgozhattam vele együtt – egyszersmind sokat tanulva is tőle. Kapcsolatunk idővel szoros barátivá, szinte apa-fiúivá is vált. Értéktékozló, a pillanatban tobzódó korunkban ezért tartom fontosnak az emlékőrzést, az érték felmutatását, hogy legyen mire támaszkodnunk, ha egyszer majd az erkölcs és a szellem határozza meg létünket. István Lajos születésnapján két díjat adunk át, egy innovációs díjat és egy életmű-díjat. Szakterületi feltétel nincs. Van viszont két egyéb feltétel: kötődés Vas megyéhez és Szombathelyhez, illetve a – legalább hazai, de még inkább nemzetközi szinten mérhető – minőség. A díjra nem lehet pályázni, az alapító fenntartja magának a jogot, hogy szakemberekkel folytatott konzultációk alapján válassza ki a díjazandó személyeket", mondta el bevezetésképpen Pusztay János a díjátadón.

Dr. Pusztay János ismertette a díjazottakat

A Dr. István Lajos-innovációs díjat mindezek értelmében az idén prof. dr. Nagy Lajos, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház főigazgatója kapta meg. Ahogy a laudáció mondja: „Prof dr. Nagy Lajos Szombathelyen született. A Pécsi Orvostudományi Egyetem elvégzése után belgyógyászati és kardiológiai szakvizsgát tett, majd orvos-közgazdász és egészségügyi menedzser diplomát szerzett a Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Karán.

Prof. dr. Nagy Lajos

A Markusovszky Egyetemi Oktatókórház az első és egyetlen munkahelye, ahol a ranglétrán előre haladva jelenleg 6. éve a kórház főigazgató főorvosaként dolgozik.1999 óta vesz részt a kórház legfelsőbb vezetésében, ebből hetedik évben mint első számú vezető. Jelentős eredmény a kórház gazdasági helyzetének stabilizálása és gazdaságilag kiegyensúlyozott működtetése, valamint látványos fejlesztése. A több mint 15 milliárd forintos beruházás mellett új szakmai profilok jelentek meg, és számos szakma tekintetében a kórház a régió vezető kórháza. A tudományos munkát medikusként kezdte 1979-ben a POTE Anatómiai Intézetében. Prof. Dr. Flerkó Béla és dr. Liposits Zsolt irányításával a neurohormonok intracerebralis lokalisatioját tanulmányozta fény és elektromikroszkóp segítségével. Klinikusként dr. Tarján Jenő főorvos irányításával kezdettől fogva végzett klinikai kutatásokat a gyógyító munka mellett. Kezdetben elsősorban a nuklearis kardiológiai, elektorfiziológiai és echocardiographiás módszerekkel végzett klinikai vizsgálatokat, majd az 1990-ben megszerzett kardiológiai szakvizsga után kezdte el tanulmányozni az endothel funkciót vascularis ultrahang és laboratóriumi paraméterek segítségével. 1996-ban csatlakozott a Pécsi Orvostudományi Egyetem Keringés pathologiai állapotok vizsgálata in vivo és sebészi modelleken és klinikai beteganyagon című programcsomag Kísérletes Cardiologia PhD alprogramjához. Az endothel funkcióval kapcsolatos vizsgálati eredményeket PhD értekezés formájában foglalta össze (Endothel funkció vizsgálata áramlásfüggő dilatáció segítségével). A PhD fokozatot 1999 júliusában szerezte meg. 2003-ban az artéria brachialis flow mediált dilatációjának vizsgálatával kapcsolatos magyarországi konszenzus konferenciát az ő vezetésével tartották meg. 2000-től vezeti a Markusovszky kórház kardiológiai és belgyógyászati osztályát. Ezen időszak alatt vezetésével kialakították a haemodinamikai labort, melyben teljes körű szívkatéteres ellátást végeznek, az akut coronaria syndrómás betegek folyamatos ellátását is beleértve. 2009-ben elsők között szerezte meg az expert szintű magyar intervenciós kardiológus diplomát. 2011-ben a hypertonia ellátás minősített orvosa címet nyerte el.

Több hazai és nemzetközi kongresszus, továbbképzés szervezésében és rendezésében vett részt. 2005 óta vezető szerepet játszik a Vas megyei szívprogramban, melynek keretében epidemiológiai adatokra alapuló folyamatosan bővülő munkát végeznek a szív-érrendszeri prevenció terén. Folyamatosan részt vesz a gradualis és postgarduális egyetemi oktatásban.

Tudományos közleményei száma 41, az idézhető absztraktok száma 37, multicentrikus tanulmányok száma 8. Impakt faktor 14,9, citációs index 29.

Számos társaságnak volt és jelenleg is elnökségi, illetve vezetőségi tagja. Ez évtől tagja a Magyar Kórházszövetség Elnökségének.

Munkájáért több elismerésben részesült: Miniszteri Dicséret, Pro Sanitate Díj, megyei Prima-díj, Magyar Belgyógyász Társaság Dunántúli Szekciójának Emlékérme, Kórház Kiváló Orvosa, Magyar Köztársaság Tisztikereszt."

A Dr. István Lajos-életműdíjat prof. dr. Láng Gusztáv kapta az idén: „1936. június 12-én született Budapesten. 1943-tól Szatmárnémetiben élt, ott végezte elemi és középiskoláit. 1953-tól a kolozsvári Bolyai Egyetem magyar szakos hallgatója volt; 1958-ban államvizsgázott évfolyamelsőként. Akkor már az Állami Könyvkiadó kolozsvári szerkesztőségében dolgozott lektorként, majd 1959 áprilisától a Babeş-Bolyai Egyetem magyar irodalom tanszékén gyakornokként, később tanársegédként, docensként. 1984-ben költözött Magyarországra, Szombathelyre. A főiskolán 16 évig volt az irodalom tanszék vezetője. 2006-ban nyugdíjazták.

Prof. dr. Láng Gusztáv megköszönte a kitüntetést

1956-tól viszonylag rendszeresen közölt irodalomkritikai és -történeti cikkeket, tanulmányokat. Számuk máig kb. 550. Ahogy pályarajzában írja: „Vannak barátaim, akik szerint ez kevés, és ellenségeim, akik szerint sok. Senki sem számítja azonban azt a közel tízezer órányi előadást és szemináriumok, melyeket 47 éves tanári működésem alatt tartottam, holott irodalmi vélekedéseimet és kutatásaimat talán ezek alkalmával tudtam nemzedékeknek átadni. Tanár kartársaim értik csak, hogy ez mennyi munkát jelentett."

Önálló kötetben megjelent munkái közül fontosnak tartja a Kántor Lajossal írott Romániai magyar irodalom 1945-1970 című összefoglalót az erdélyi irodalom háború utáni negyedszázadáról, amivel radikális kánon-reformot hajtott végre e területen; az 1998-ban megjelent Kivándorló irodalom című tanulmánykötetét, melynek Erdélyre és az erdélyiségre vonatkozó terminusait máig egyetértően idézi a „határon túli" szaksajtó; végül a 2000-ben megjelent, Dsida Jenő költészete című monográfiát, mely „visszahozta" Dsida Jenő életművét az összmagyar irodalom értékrendjébe.

Kitüntetései: József Attila-díj, Toldy Ferenc-díj, az EMI (Erdély Magyar Irodalmáért) Alapítvány Hídverő-gyűrűje (ez utóbbit olyan magyarországi kritikusok kapják, akik jelentősen hozzájárultak az erdélyi irodalom itthoni népszerűsítéséhez; s bár a díjazás szabályzatában szerepelt, hogy nem kaphatja olyan irodalmár, aki Erdélyből települt át Magyarországra – Láng Gusztávval kivételt tettek), Magyar Érdemrend Lovagkereszt Polgári Tagozat (2016. március 15-e).

Dr. Puskás Tivadar köszönti a kitüntetetteket
Fotó: Garas Kálmán

A díjazottakat köszöntötte dr. Puskás Tivadar polgármester, az eseményen részt vett Lesenyei Márta szobrászművész, a plakettek alkotója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!