Hírek

2014.04.14. 13:55

Egy két és fél kilós kutya miatt járt bíróságra a szomszéd és gazda

Szombathely - Leposa Ágnes kálváriája másfél évvel ezelőtt kezdődött. A probléma egy két és fél kilós min york shire terrier kutya volt.

Farkas Eszter

Az eb ugyanis túl hangosan labdázott, ez pedig nem tetszett az alsó szomszédnak. Ágnesnek saját lakásából kellett elköltöznie.

Verőfényes napsütésben fogad minket Leposa Ágnes parkerdei otthonában. Az asszony néhány hónapja lakik a kiskerti házikójában. Ugyan van saját lakása, de onnan el kellett költöznie. Ennek oka egy szomszéddal folytatott perpatvar volt. A vitából aztán bírósági ügy lett.

– A Rohonci utcában van egy lakásom. Évek óta ott éltem. Elvesztettem a munkámat, s depressziós lettem. Az orvosom azt tanácsolta, hogy vegyek egy kutyát. A gyermekeim meg is leptek, 2010 karácsonyra kaptam egy mini yorkshire terriert, Manót. Három évig nem volt semmi gond – emlékszik vissza Ágnes. – Rengeteget javult az állapotom azután, hogy kutyám lett. Három évig boldogan elvoltunk az én kis Manómmal. Aztán egy nap kaptam egy levelet az önkormányzattól. Az alsó szomszédom kifogásolta a kutya tartását, szerinte ugyanis, Manó hangosan labdázott a lakásban, amely zavarta őt. Orvosolva a problémát, Manó összes labdáját elvettem – emlékszik vissza Ágnes.

A történet itt nem ért véget.

– Az önkormányzattól megkerestek, s mondták hogy távolítsam el a kutyát. Kaptam is egy végzést erről, amelyet megfellebbeztem a bíróságon. Hiába vittem orvosi szakvéleményeket arról, hogy javított az állapotomon a kutya, nem fogadták el. A ház lakói aláírást gyűjtöttek, hogy maradhasson Manó. Ezt sem vette figyelembe a bíróság – mondja az asszony.

– Azt tanácsolták, hogy vigyem el Manót terápiás kutya kiképzésre, mert ha megkapná ezt a minősítést, akkor nem kellene a szomszéd beleegyezése abba, hogy tarthassam a kutyát. A kiképző mondta, hogy Manóból nem lesz terápiás kutya, viszont az általuk kiadott jellemzés szerint, Manó minden körülmények között kiegyensúlyozott, agresszivitástól mentes, gazdájával együttműködő, az erős környezeti ingereket jól tűri. Bár mindent megpróbáltam, a bíróság egy rendeletre hivatkozva kötelezett a tartás megszüntetésére – ecseteli az asszony.

Ágnes semmi pénzért nem válna meg szeretett kutyájától, ezért inkább kiköltözött lakásából kiskerti házába.

– Ez nem egyedi eset, sajnos sokan járnak hasonló cipőben – ezt már Pap Márta, az Állatvédők Vasi Egyesületének vezetőségi tagja mondja, aki a Kutyamenhely Alapítvánnyal együtt próbált segíteni Ágnesnek.

– A Kutyamenhely Alapítvány fizette az ügyvédi költséget, ekkor meg is nézettük ezt a rendeletet, amelyről úgy gondoltuk, hogy alkotmányellenes. A kutatás során az ügyvéd is arra jutott, hogy nem lehet mit tenni – emelte ki Pap Ágnes, aki hozzátette azt is: rengeteg hasonló eset miatt kérték már az állatvédők segítségét a gazdik.

– Jó pár évvel ezelőtt például Celldömölkön egy Cuki nevű terápiás kutyát akartak elkobozni. Akkor az Ombudsman közbenjárásával sikerült a gazdiknak megtartaniuk a kutyát. Volt egy másik esetünk is, ahol a gazdi szintén a depressziója miatt vett kutyát, tulajdonképpen terápisás célra. A szomszéd ebben az esetben is kifogásolta a kutya tartását. Én úgy gondolom, hogy a rendeleten kellene változtatni. Egy ekkora kutya, ha tisztán tartják, nevelik és gondozzák, ráadásul még a gazdája depresszióján is segít, miért ne lehetne lakásban tartható. Nem gondolom azt, hogy nagyobb zajt csinál mint például egy zongorázó szomszéd – mondta el az esettel kapcsolatban Márta, aki szerint a jogalkotóknak kellene újra gondolnia ezt a törvényt. Ágnes szomszédjai szerint azonban nagyon is rendben van ez a rendelet.

– A rendelet szerint a felső, a fal és a födém szomszédokat kell megkérdezni arról, hogy beleegyezik-e a kutya tartásába. A mi esetünkben ez nem történt meg, ráadásul a kutya morgott és zajt csinált. Elégedett vagyok az ítélettel, ez a rendelet biztosítja az emberek nyugalmát – mondta a szomszéd. Arra a kérdésre, hogy miért három év után jelentette fel Ágnest, a szomszéd annyit mondott: akkor jelentem fel, amikor kedven van, mert engedélyt nem kért a kutya tartásához. Megkérdeztük azt is, hajlandó lenne-e kompromisszumot kötni Ágnessel vagy megbeszélni a történteket. A szomszéd válasza egyértelmű nem volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!