Hírek

2017.01.13. 16:18

Egy papír kitöltésével akár 33 ezret spórolhat, ha három gyermeke van

Itt az idő leadni a nyilatkozatokat. Leginkább a kétgyermekesek jártak jól az idei családi adókedvezmény változásokkal.

Budai Dávid

Még a legmegátalkodottabb gyermekellenesek is azt gondolják, hogy ha más dolog miatt nem is, de a családi adókedvezményekért bizony van miért irigyelni a családokat. Ezeket a kedvezményeket azonban igényelni kell, hiszen bármennyire is úgy érezzük, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan rajta tartja szemét az életünkön és jövedelmi helyzetünkön, azt bizony még a NAV sem tudja, hogy milyen változások következtek be a családunkban. Így például, hogy született-e gyermekünk, hány eltartottról kell gondoskodnunk, hány kereső van a családban vagy, hogy éppen ifjú házasok vagyunk-e?

Ez esetben ugyanis további 33 335 forinttal csökkenthetjük adóalapunkat, vagyis 5 ezer forinttal többet vihetünk haza. Összeállításunkban sorra vesszük a legfontosabb változásokat és azt is elmondjuk, mit kell tennie, ha családos. A legfontosabb, hogy a januári bérszámfejtésig érdemes kitölteni a családi- és járulékkedvezmény érvényesítéséről szóló adóelőleg-nyilatkozatot - tudtuk meg Jagodits Rómeó adótanácsadótól. Igaz ugyan, hogy ez az időpont minden cégnél más és más, de lassan időszerűvé válik, tekintve, hogy január közepe van. Azt viszont fontos tudni, hogy aki csak februárban adja le nyilatkozatát, az csak februártól veheti igénybe a kedvezményeket. Ez esetben a januári kedvezményt majd az személyi jövedelemadó (szja) bevallásban kell érvényesíteni, tehát elveszni nem fog. Egy olvasónk tapasztalata szerint azonban nem érdemes halogatni a kedvezmény igénylését. Mint elmesélte, egyszer egy teljes évi adókedvezményt akart utólag érvényesíteni a NAV-nál, és mivel követelése jogos volt, meg is kapta a kedvezményt, cserébe viszont alapos átvilágításon esett át.

infografika: Tóth Szabolcs

A NAV tájékoztatása szerint, a családi kedvezmény továbbra is az összevont adóalapot csökkentő kedvezmény, és továbbra is attól függ, hogy hány gyermekkel számolhatunk. Mindez a gyakorlatban idén azt jelenti, hogy egy eltartott esetében 10 ezer, kettő eltartottnál 15 ezer, míg három vagy több eltartott esetében 33 ezer forinttal nőhet a nettó kereset. Jól látszik tehát, hogy az előző évhez képest a kétgyermekes családok a nyertesei az idei évnek, hiszen 2500 forinttal több marad a zsebükben, mint tavaly, amíg a többiek adókedvezménye nem változik.

Ám még ennél is sokkal fontosabb változás, hogy amíg 2016-ban nem minősült eltartottnak az, aki nem kapott családi pótlékot, így részére a családi adókedvezményt sem érvényesíthette, most simán beírhatja a kedvezményezettek köré. A NAV szemléletes példával mutatja be a változás lényegét. Ezek szerint: egy családban négyen élnek: apa, anya, a nappali tagozatos egyetemista fiuk és az apa húga, aki rokkantsági járadékot kap. A rokkantsági járadékban részesülő személy után a testvére (az apa) veszi igénybe a családi kedvezményt. Míg 2016-ban az apa nem vehette figyelembe eltartottként az egyetemista gyermekét, így az eltartottak száma egy fő volt. 2017-től viszont már az egyetemista is eltartottnak minősül, azaz a családban az eltartottak száma két fő. Erre tekintettel a rokkantsági járadékban részesülő személy után havi 100 ezer forint családi kedvezményt érvényesíthet az apa.

Az adótanácsadó felhívta a figyelmet arra is, hogy a családi kedvezmény nem csak az szja adóalapjából érvényesíthető, hanem amennyiben az szja keretünket kimerítjük, és még van fennmaradó, ki nem használt kedvezmény, akkor sorrendben a természetbeni egészségbiztosítási járulék, a pénzbeli egészségbiztosítási járulék, majd a nyugdíjjárulék terhére is elszámolható. Itt azonban már a fel nem használt részt át kell számítani adóvá, és azt lehet levonni a járulékokból. Nem árt azonban tudni, hogy ahhoz, hogy valaki minden kedvezményt érvényesíthessen, jól kell keresni. Minimálbér esetén tehát ne is reménykedjünk abban, hogy minden kedvezményt be tudunk zsebelni. Vagyis igazán az jár jól, aki sokat keres és legalább három gyermeke van.

A kiharcolt családi kedvezményt viszont a házaspárok egymás között úgy osztják meg, ahogyan akarják, a lényeg, hogy erről mindkét munkaadót értesíteni kell. Az nem működik, hogy a férjnél is, meg a feleségnél is érvényesítik a teljes összeget - hangsúlyozza a szakértő. Jó hír viszont, hogy az elvált szülők helyzete is egyszerűsödik, legalábbis e tekintetben.

Ha a szülők felváltva nevelik a gyermeket, már nem szükséges bírói döntés arról, hogy a felváltva gondozott gyermek után ötven-ötven százalékban jogosultak legyenek a családi pótlékra. Ezentúl elegendő egy közös nyilatkozat benyújtása arról, hogy a gyermek gondozását, nevelését saját háztartásaikban felváltva biztosítják. Amennyiben a nyilatkozat alapján ötven-ötven százalékban jogosultak a családi pótlékra, akkor a családi kedvezményt is az ötvenszázalékos szabály alapján érvényesíthetik.

Fontos változás az is, hogy a 2017. évi adóelőleg-nyilatkozaton kötelező feltüntetni - a magzat kivételével - a kedvezményezett eltartottak adóazonosító jelét. Amennyiben a magánszemély ezt az adatot nem tünteti fel a nyilatkozatában, akkor a kifizető a családi kedvezményt nem veheti figyelembe. Jó, ha tudja, hogy már a 2016-os bevallás elkészítésekor is feltétele ez a kedvezménynek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!