Hírek

2014.03.03. 17:20

Élelmiszer rászorulóknak

Hétfőtől egy héten át osztják ki karitászosok az Európai Unió élelmiszersegélyét az arra rászorulóknak.

Némethy Mária

A Katolikus Karitász 2007. óta vesz részt az Európai Unió által finanszírozott EU Élelmiszersegély Programban, amelyet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) koordinál.

Az országos program keretében az uniós forrásból előállított élelmiszerek az MVH-val szerződött segélyszervezetek, illetve azok alvállalkozóinak közreműködésével jutnak el a magyarországi rászorulókhoz, azaz a kisnyugdíjasok, illetve önhibájukon kívül létminimum közelében élő személyek részére, akik az élelmiszersegélyből térítésmentesen részesülnek.

A rászorultság megállapításánál kizárólag a személy jövedelem viszonyait, életkörülményeit, életmódját lehet figyelembe venni.

Ezen a héten újabb élelmiszer-szállítmányokat oszt szét a Szombathelyi Egyházmegyében a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász.

– Ez még a 2013-as évből maradt hátra – magyarázza Rácz Attila, a szállítmányok egyházmegyei koordinátora, aki elmondja: 180 településre juttatnak el 155 tonnányi tartós élelmiszert a helyi plébániai karitászokon keresztül. Ez azt jelenti, hogy kilenc kamionnyi élelmiszer érkezik a szombathelyi elosztóközpontba, ahonnan a helyi karitászosok szállítják tovább azt. Például liszt, száraztészta, vaníliás karika kerül így szigorú elszámolással a családokhoz. Őket a karitászosok és az önkormányzatok szociális ügyekkel foglalkozó szakemberei választották ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!