Hírek

2015.05.08. 19:00

Elhunyt dr. Judith Marcus Tar

85 éves korában elhunyt dr. Judith Marcus Tar, az európai társadalmi gondolkodás története és a szociológia professzora.

Dr. Judith Marcus Tar (született Bóta Lenke) 2015 március 19-én, New Yorkban a Lennox Hill Hospitalban hunyt el. A SUNNY Potsdam Egyetem emeritus professzora, dr. Marcus a Frankfurti Iskola egyik legjelentősebb szakértője volt. Tudományos eredményei, kiváló, inspiráló tanítási stílusa miatt kutatóként és tanárként mind nemzetközileg mind az USA-ban elismert kutatónak számított. Szociológiát tanított a Kenyon Collegeban, a Skidmore Collegeban, a College of Wooster, a Rutgers Universityn, a New School for Social Research egyetemen. Elismert vendégtanár volt Németorszszágban a kasseli egyetemen.

Gazdag intellektuális életút

Dr. Marcus Tar munkássága jelentősen gazdagította az európai társadalmi gondolkodás történetének irodalmát. Legjelentősebb művei:

George Lukács and Thomas Mann: A Study in the Sociology of Literature

George Lukács: Theory, Culture, and Politics

Foundations of the Frankfurt School of Social Research

German Jewry: Its History and Sociology: Selected Essays of Werner J. Cahnman

Jews and Gentiles:  A Historical Sociology of their Relations by Werner J. Cahnman

The Judaic Element in the Teachings of the Frankfurt School

Munkái jelentek meg angolul, németül és magyarul, mindhárom nyelven tartott előadásokat  és írt. Húsz évig aktív tagja és egy időben vezetője is volt a Columbia Egyetem „Seminar on Contents and Methods in the Social Sciences" nevű munkaközösségnek. E témában a következő tudományos kérdésekkel foglalkozott: Ethnic Relations and Minority Policy in Post-Communist Eastern Europe: The Hungarian Case, Working Women, Fertility and Social Policy: Attempts to Solve the Demographic Crisis in Europe: the Case of Hungary and The Budapest School of Psychoanalysis.

Dr. Marcus Tar szakértelmét és eredményeit sokfelé elismerték. A következő alapítványok ösztöndíjait nyerte el: Fulbright ,a Rockefeller Foundation on Humanities, National Endowment for the Humanities, és Werner J. Cahnman Alapítvány. Munkáját az American Philosophical Society és a Council of Learned Sciences is támogatta. Tudományos teljesítményének és kiváló tanítási eredményeinek elismeréseként a SUNY Potsdam Egyetem elnöke elismerő oklevéllel (Chancellor's Award for Excellence in Scholarship and Creative Activities) tüntette ki. Szintén elnyerte az elnök kiváló kutatóknak járó (Award for Excellence in Research and Creative Endeavors) oklevelét.

A történelem által alakított életút

Judith Marcus Tar professzor (sz. Bóta Lenke) 1929. augusztus 9-én, Celldömölkön született. A Budapesten megkezdett egyetemi tanulmányai az 1956-os események miatt megszakadtak, s menekültként távozott hazájából. Az emigráció kezdeti időszakában Németországban élt, majd az Egyesült Államokba költözött, ahol sikeresen fejezte be egyetemi tanulmányait. A B.A. és a M.A. fokozatokat a University of Illinois egyetemen, a Ph.D. fokozatot a University of Kansas egyetemen szerezte meg. Post-doktori képzés keretében, a New York Universityn szociológiából is fokozatot szerzett.

Dr. Marcus Tart  gyászolja családja: második férje, a jelenleg is New Yorkban élő Dr. Tar Zoltán, aki tudományos munkássága során is mindig hű társa volt. Gyászolják az Egyesült Államokban, Philadelphiában élő családtagjai, egyetlen leánya, Judith Tshibangu férjével Remyvel, unokái: Bukasa és Ferenc, dédunokái Remy és Grace valamint Budapesten élő nővére, Farkas Jánosné (sz. Bóta Éva), unokahúgai Becskyné Farkas Judit és Pók Andrea, unokaöccse, Becsky Miklós és sógora, Pók Attila.

Temetés és gyászszertartás

„Amikor meghalunk, nem az marad utánunk,

amit a síremlékművünkre vésnek,

hanem az, amit mások életébe szőttünk."

(Michelle Moran)

Temetése 2015. május 15.-én 10 órakor lesz a celldömölki temetőben.

Gyászszertartását a temetés után a Szűz Mária Római Katolikus Kegytemplomban tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!