Hírek

2016.05.02. 08:39

Ellenőrzik az Ausztriába érkezőket Pinkamindszentnél - Tisztítják a sátrakat, üres még a körmendi befogadóállomás

- Passport, bitte schön - így fogadta az osztrák határőr az autósokat hétfő délelőtt Pinkamindszentnél. Három rendőrautó állt az osztrák oldalon, aztán egy autó maradt, a rendőrök behúzódtak a bódéjukba.

Bakos Ágnes

Minden autóst igazoltatnak az egyenruhások, az újságíróktól is kértek igazolványt. Közben a másik irányból, Ausztriából ellenőrzés, igazoltatás nélkül behajthatnak Magyarország területére az autósok.

Az osztrák Belügyminisztérium korábbi közlése szerint május 2-ától fokozzák a határellenőrzést a Vas megyével szomszédos településeknél, a megye déli részén. Tényleg ellenőriznek: nem hajthat át senki Ausztriába anélkül, hogy igazolná magát.

A körmendi tábor és az osztrák határ között nincsenek rendőrök, nincs ellenőrzés - majd akkor várható, ha lesznek menekültek a körmendi sátortáborban.

Hivatalosan május 2-án hétfőtől töltik fel a háromszáz férőhelyes ideiglenes tábort a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola udvarán.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal tájékoztatása szerint már regisztrált, orvosi vizsgálaton átesett illegális migránsokat hoznak. Az illegálisan hazánkba érkezett, regisztrált menekültek szabad emberek, hazánkban nincsenek zárt táborok - a körmendi sem az, nem lesz az.

A működő magyarországi állomások 225 százalékos telítettséggel üzemelnek, ezért van szükség a körmendi tábor megnyitására. Hogy mikor hoznak (esetleg tömegesen) menekülteket, arról nincs hivatalos hír. Arról sincs, hogy tízesével, húszasával vagy százasával hozzák-e az embereket.

Úgy értesültünk, hogy katonák majd hétfő délután vagy este érkezhetnek Körmendre, ők segítik a rend és a közbiztonság szavatolását a városban, ahogy a megerősített polgárőrség is.

Délelőtt két tűzoltóautó hajtott be a tábor területére: a körmendi katasztrófavédelem munkatársai javítják az elázott, összerogyott sátrakat.

Várhatóan hétfő estig nem lesz mozgás az eddigi egyetlen Vas megyei befogadóállomáson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!