Hírek

2016.10.14. 13:40

Előbb veszünk házat, ha boldogok vagyunk? - Ez is hajtja a Vas megyei ingatlanpiacot

Szombathelyen az elmúlt három évben harmadával drágult az ingatlanok átlagos négyzetméter ára.

Vadas Krisztina

Míg 2013-ban 150 ezer forintot, idén már 200 ezret kellett költenie négyzetméterenként annak, aki a megyeszékhelyen vásárolt lakást – derül ki az egyik országos ingatlanhálózat adóhatósági statisztikákat feldolgozó anyagából. A pontos árak tekintetében persze nagy a szórás az ingatlan állapotától függően.

Három év alatt bő 30 százalékkal emelkedtek a lakásárak. A fővárosban a leginkább látványos a drágulás, három év alatt másfélszeresére nőttek az árak, egy négyzetméterért átlagosan több mint 350 ezer forintot kell adni. Vas megyében 190 ezer forint az átlagos négyzetméterár.

Hároméves távlatban a megyeszékhelyek között egyedül Salgótarján lett olcsóbb, ott tizedével mentek lejjebb az árak. Az elmúlt féléves adatok alapján a jövőben Békéscsaba és Szolnok csatlakozhat az árcsökkenők táborához.

Fotó: Pexels

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, Szombathely a negyedik helyet szerezte meg a megyeszékhelyek között az országos boldogságtérképen. Ha a kiemelkedő fővárosi értéket nem nézzük, a lakásár-változás arányos növekedése is a top ötben lévő településeken volt a legmagasabb – kivéve a tolnai megyeszékhelyet, ami hátrébb végzett a rangsorban.

A boldogság, az elégedettség minden bizonnyal pozitív jövőképpel párosul. Ez vezethet ahhoz, hogy az emberek bátrabban mernek tervezni a jövőjükre olyan nagyobb vállalások tekintetében is, mint például a lakásvásárlás. A két igen távoli statisztika között gyenge a matematikai korreláció, de erős az összefüggés – magyarázta a számokat Valkó Dávid, az ingatlanhálózat vezető elemzője. Hozzátette: fura kimondani, de valójában a boldogság is hajtja az ingatlanpiacot.

A számokat nézve az elmúlt három évben Szombathely mellett Győr, Tatabánya, Debrecen és Székesfehérvár drágult 30% feletti mértékben. Közülük Tatabányát kivéve idén már mindenhol legalább 200 ezer forintot kell fizetni egy négyzetméterért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!