Hírek

2017.07.11. 16:35

Előzetesben maradhat Czeglédy?

Július 15-én jár le Czeglédy Csaba 30 napos előzetes letartóztatása. Az ügyészség kezdeményezte a hosszabbítást.

Cseszkó Tamás

Mint ismert, dr. Czeglédy Csabát, a helyi szocialisták frakcióvezetőjét bűnszervezetben elkövetett, 3,3 milliárd forintos költségvetési csalással gyanúsítják. Közel egy hónapja vették őrizetbe több társával együtt, két nappal később pedig elrendelték az előzetes letartóztatását.

A politikus információink szerint jelenleg a szegedi büntetés-végrehajtási intézetben tölti előzetes letartóztatását. Kedden látott napvilágot, hogy a Csongrád Megyei Főügyészség indítványozta a Szombathelyről irányított iskolaszövetkezetekkel kapcsolatos csalás gyanúja miatt letartóztatott kilenc személy előzetes letartóztatásának meghosszabbítását.

A gyanú szerint a dr. Czeglédy Csaba által vezetett Humán Operátor Zrt. köré épülő bűnszervezet 2013. és 2016. közötti időszakban munkaerő-közvetítő tevékenységgel összefüggésben az állami költségvetésnek mintegy 3 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott - írta közleményében az ügyészség, amelynek indítványáról a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

Czeglédy Csaba Szegeden, a bíróságon
Fotó: MTI / Bugány János

Az ügyészség a szökés, elrejtőzés veszélye, az eljárás meghiúsításának, valamint egyes gyanúsítottak esetében a bűnismétlés veszélye miatt indítványozza az előzetes letartóztatás meghosszabbítását - írták.

Időközben újabb részleteket hoztak nyilvánosságra az úgynevezett "aranyüggyel" kapcsolatban is. Pénteken derült ki, hogy a NAV munkatársai egy Czeglédy Csaba által nyitott, osztrák széfben 10-11 millió forint értékű befektetési aranyat találtak. Akkor az előzetesben lévő szocialista politikus ügyvédjén keresztül cáfolt, mint mondta, semmilyen külföldi széfben nincs magánvagyona. A politikus ügyvédje perrel fenyegette meg azokat a sajtótermékeket, amelyek a védelem álláspontját nem közlik. Márpedig osztrák bírósági határozat is cáfolja Czeglédy Csaba egyik ügyvédjének állítását, miszerint nem a szocialista politikusé az a mintegy 10 millió forint értékű befektetési arany, amit egy ausztriai pénzintézet széfjében találtak.

A Magyar Idők információja szerint miután a hatóságok az osztrák eljárásjognak megfelelően meggyőződtek arról, hogy Czeglédy Csaba nevén van a széfszolgáltatás, osztrák bírósági határozat született arról, hogy végrehajtják a magyar ügyészség jogsegélykérelmét a Czeglédy-ügyben. A lap úgy tudja, hogy a csalással gyanúsított szombathelyi politikustól le is foglalták a befektetési aranyat tartalmazó trezor kulcsát, emellett az a számla is a hatóság birtokába került, mely igazolja, Czeglédy fizette ki a trezornyitás díját.

Czeglédy Csaba egyébként többek között az MSZP, a Demokratikus Koalíció, Botka László és Gyurcsány Ferenc jogi képviseletét is ellátta korábban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!