Hírek

2012.08.17. 07:31

Emléktábla adja hírül, hogy itt nyugszik Lancsics Bonifác

Celldömölk - A Nagyboldogasszony-napi búcsú zárásaként, szentmise kíséretében avatták föl Lancsics Bonifác bencés szerzetes emléktábláját szerdán este az Árpád-kori romtemplomnál.

Ölbei Lívia

Celldömölkön az utóbbi időben sok szó esik a vallási turizmus fellendítésének lehetőségeiről. Ennek a törekvésnek fontos eleme lehet a műemlék épületként számon tartott Árpád-kori romtemplom bekapcsolása a kulturális vérkeringése. Az épület jelenleg állami tulajdonban van, éppen most folynak tárgyalások arról, hogy a város önkormányzata milyen feltételekkel vállalná a gondozását, fenntartását; de jelentkezett már olyan helyi egyesület is, amely – az értékőrzés mellett – szívesen használná kulturális célokra a templomot és környékét.

A Nagyboldogasszony-napi búcsú alkalmával pedig nemcsak a Celldömölkön áthaladó Mária-út megáldására került sor, hanem este átadták a nyilvánosságnak a romtemplom falán elhelyezett Lancsics Bonifác-emléktáblát is, amelyen az áll, hogy „Lancsics Bonifác (1674-1737) bencés szerzetes, a „Boldogasszony Anyánk kezdetű Mária-ének szerzője e templom romjai alatt alussza örök álmát”. Az emléktábla elhelyezésében része van a celli honismereti munkaközösségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!