Hírek

2016.06.20. 17:20

Fejlesztenék a közös utat - Azt szeretnék, hogy megyei érték legyen a 13 hegyháti település hálózata

Petőmihályfa - Fejleszthetik-e a kistelepülések gazdaságukat a helyi értékekre alapozva? Ez volt a témája annak a kerekasztal-beszélgetésnek, amely a Kneipp-objektumokkal rendelkező hegyháti települések képviselőit szólította meg.

Pogács Mónika

Közösségi gazdaságfejlesztés a Kneipp témaúton címmel szervezett programsorozatot a Nemzeti Művelődési Intézet a térségben.

- Öt településen tartottunk műhelyfoglalkozásokat áprilistól - mondta el a záróprogramon Éles Krisztina, a Nemzeti Művelődési Intézet munkatársa.

A cél az volt, hogy a résztvevők felismerjék: a Kneipp-eszközökre gazdaságfejlesztő program építhető.

- A települések fejlődése, sőt akár fennmaradása múlhat azon, hogy érti-e, helyén kezeli-e saját értékeit - hangsúlyozta a módszertani referens.

A két hónap során a Kneipp-módszer alapjairól hallgattak előadásokat a résztvevők. A program része volt egy projekttervezési kurzus is. Vagyis a települések olyan ötleteket dolgoztak ki, amelyek pályázati programként is megállják a helyüket. A zárókonferencián bemutatták ezeket a kidolgozott terveket: Rábahídvég turizmust bővítene, Gersekarát füvészkertet álmodna magának, Vasvár bor-útra építené a Kneipp-módszerek megismertetését, Oszkó egészségnapot szervezne.

A fórumon Kovács Ernő, Petőmihályfa polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Elmondta: a falu szívesen fogadta a programot. Van Kneipp-parkjuk, amelyet gondosan rendben tartanak.

- Petőmihályfa azért jó záró helyszíne a programsornak, mert megtanulták értékelni értékeiket. A faluvezetés célja, hogy a középkorosztályt megtartsa. A Hegyhát egyik legszebben karbantartott Kneipp-parkja is itt van, mellé kultúrpajta épült. Itt látványosan elindult egy folyamat - magyarázta Éles Krisztina a helyszínválasztást. A projekteredményekről szólva elmondta: több mint kettőszáz résztvevője volt a találkozóknak a két hónap alatt.

Kevy Albert, az Őrségi Nemzeti Park osztályvezetője a védjegyrendszert mutatta be a petőmihályfai találkozón. Hangsúlyozta: a védjegy minőségi garancia. Tartalom, hitelesség van mögötte. Ez lehet akár újabb lépés a hegyháti témaút népszerűsítésében.

Javaslat hangzott el arról, hogy a tájegységi érték kerüljön be a Vas megyei értéktárba. Erre jó esélyek vannak, hiszen országosan sincs példa arra, hogy 13 települést érintő Kneipp-témaút működjön . A nominálásra Tausz István, a Megyei Értéktár Bizottság elnöke biztatta a fórum résztvevőit. A konferencián dr. Garda Károly, a Magyarországi Kneipp Szövetség elnöke is kért és kapott szót. Egészségügyi fogalmat tisztázott a Kneipp kapcsán.

- Sokat hallunk mostanában a prevencióról. A szó jelentésével azonban nem vagyunk tisztában. Jelentheti a patogenetikus megelőzést, amely az egészségiparra, a védőoltásokra vonatkozik. Új fogalomként kell megtanulnunk a salutogenetikát. Vagyis azt, hogy egészséget termeljünk, öngondoskodással figyeljünk az egészségünk megtartására. A Kneip-módszer erre épp megfelelő - emelte ki a szakember. Mindenki csinálhatja, használhatja a Kneipp-vívmányokat.

- Ez az én útravalóm önöknek. Öngondoskodásra vagyunk kényszerítve a mai világban. Tegyünk hát ennyit magunkért - mondta zárszóként a gyermekorvos, dr. Garda Károly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!