Hírek

2016.07.19. 16:04

Fekáliás vasi forrásvizek – melyikből ne igyunk? (videóval)

Megyei körkép – Nem tilos, de nem ajánlott a víz fogyasztása a Vas megyei források igen jelentős részénél: ilyen a közkedvelt Hétforrás is. Megtudtuk, mennyire veszélyes azokból inni, amelyek nem feleltek meg az egészségügyi ellenőrzésnek. Egyébként fekáliásak – a kirándulók miatt.

Bakos Ágnes

Most 23 forrást tartanak nyilván Vas megyében, ezek egy része a területi önkormányzathoz, másik része az erdészethez tartozik. Ezek közül most 21-et ellenőrzött a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve.

– Az elsődleges vizsgálat mindig az érzékszervi, ezt ajánlom a túrázóknak is – mondta el kérdésünkre dr. Stánitz Éva, megyei tisztifőorvos. Azt is hozzátette, hogy ez csupán annyit jelent, hogy ha azt látjuk, hogy a forrás vize sáros, zavaros, koszos, netán tapintható vagy szagolható szennyeződés van benne, ne fogyasszunk belőle.

– A wikipédián néztünk utána, ott azt írták, hogy iható a Hétforrás vize – mondta és mutatta is Szolnoki Bence, aki Nagykanizsáról érkezett Kőszegre. Az online enciklopédia egészen pontosan ezt írja: „Vize kitűnő ivóvíz, hőmérséklete 10 °C körüli" – ezt olvasta a zalai turista is. Azt tudni kell, hogy a források vízminősége nem stabil állapot, egy esőzés is jelentősen ronthatja a vízminőséget, ideiglenesen – hangsúlyozta dr. Stánitz Éva. A szakember szerint abban a vízben sem szabad teljesen megbízni, amelyik színtelen, szagtalan – ez ugyanis még nem jelenti azt, hogy mikrobiológiai szempontból is tiszta. Ez a második, amit ellenőriznek.

Idén az ellenőrzések alapján a vasi források 52 százaléka kifogásolható: ez azt jelenti, hogy nem ajánlott a vizük fogyasztása. A megyei tisztifőorvos hangsúlyozta, hogy nem tilos inni ezekből a forrásokból, csupán nem javasolt, ugyanis „enterális kórokozókat" találhatunk bennük – vagyis átmeneti hasmenést okozhatnak, ha egyszerre nagy mennyiséget iszunk a vizükből. Néhány pohárnyi még nem szokott gondot okozni; legalábbis a szakhatóság nem tud olyanról, hogy vasi forrásvíztől valaki súlyos fertőzést kapott volna.

– A bevizsgált és az ellenőrzésen nem megfelelt forrásoknál a területileg illetékes szervet kötelezzük arra, hogy jól láthatóan helyezzen ki egy táblát, amellyel figyelmezteti a kirándulókat arra, hogy a vízből nem javasolt inni – mondta el dr. Stánitz Éva. Hozzátette, hogy az erdészet ezt a kérést messzemenően betartja, megfelelő a természetjárók tájékoztatása részükről.

A tábla nem veszélyt jelez, hanem figyelmeztet: – A kifogásolt mintában sem éri el kórokozók mennyisége a biztosan betegséget okozó, súlyosabb mértéket – hangsúlyozta a megyei tisztifőorvos.

– Nehezen tudom elképzelni, hogy ennek a forrásnak a friss, hideg vize nem iható – ezt már Orbán Róbert túravezető mondta a Hétforrásnál. – Én nem tudok olyan szennyeződésről, ami innen felülről bemosódna, persze a szakemberek tudják megállapítani, hogy mi itt a gond, és talán azt is meg tudják mondani, hogy hogyan lehetne ezt kiküszöbölni, ha ki lehet – fejtette ki a túravezető. Dr. Stánitz Éva megadta a választ: – A nagy mennyiségű felszíni szennyeződést a kirándulók okozzák, a turisztikai kultúrát növelni kellene, ugyanis sajnos a források környékén könnyít magán a legtöbb túrázó – mondta el dr. Stánitz Éva. A főosztályvezető hiányolja a mobilvécéket a közkedvelt források, kirándulóhelyek (így például a Kőszegi-hegység turistaútvonalai) mellett; külön említette a Hétforrás és a Hörmann-forrás környékét. Kiemelte, hogy ők hivatalként mindig javaslatot tesznek a hozzájuk kerülő rendezési tervekben arra, hogy építsenek ki a kirándulók számára ilyet, ám ez még várat magára.– Gyakorlatilag sokat segítene már egy űrgödrös megoldás is, hiszen lokalizálná a szennyezést, sőt még üríthető, fertőtleníthető is – mutatott megoldási lehetőséget a megyei tisztifőorvos. Hozzátette, hogy már két tucatnyi túrázó végtermékének hiánya is igencsak sokat javítana a forrásvizek minőségén!

Az ÁNTSz-től nem kaptuk meg a források listáját, amelyek vize jelenleg nem iható, így saját gyűjtésünkre hagyatkoztunk. Ezek: Hétforrás, Enikő-forrás, Vasas-kút, Jeli Arborétum forrása, Himfai tó forrása, Vadása tó forrása, és a Szajki-tavak forrásai.

Az iható vizűek listáját viszont megkaptuk: Gyertyán-kút, Hörmann-forrás, Ciklámen-forrás, Sáros-forrás, Mohás-kút, Őz-kút, Sajbók-kút, Széchenyi-kút, Promenád-ivókút, Kiszsidányi forrás, Szentkút, Miród-forrás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!