Hírek

2016.04.01. 09:41

Figyelmeztető sztrájk volt a sopronkövesdi gyárban

Sopronkövesd – Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartott a sopronkövesdi Autoliv Ipari és Kereskedelmi Kft. több száz munkavállalója, miután a szakszervezet továbbra sem tudott megállapodni az idei évi béremelés mértékéről.

Tersztyánszky Krisztina

A svéd tulajdonú multinacionális cég, amely járműbiztonság tekintetében piacvezető, 1993. óta van jelen Magyarországon. Molnár Ákos, a Vasas Szakszervezeti Szövetség nyugat-dunántúli régiójának vezetője szerint a jelenlegi események előzményei több évre vezethetők vissza.

- A kis faluban működő gyár korábban lényegesen kevesebb, 500-600 munkavállalót foglalkoztatott – tudtuk meg. - Az elmúlt két-két és fél évben azonban a konkurens japán cégnél jelentkező problémák miatt ugrásszerűen megnőtt a Győr-Moson-Sopron megyében működő gyár termelése. A megemelkedett munkaerőigényt a határközelség miatt nehezen tudta kielégíteni a gyár. Ezért nem ritkán előfordult, hogy a megrendeléseket csak a dolgozók jelentős túlmunkájával tudták teljesíteni.

A sztrájkőrség csapata. Fotó: facebook

Molnár Ákos hozzátette: a szakszervezet – melynek beleegyezése nélkül a cég nem hozhat ilyen irányú döntéseket – sokáig lojális volt. Tette ezt azért, hogy védje a mintegy 2500 dolgozó munkahelyét, a cég jó hírnevét. Tavaly nyáron például egy egészen extrém munkarend bevezetésébe is beleegyeztek, három hét erejéig. A cégvezetés azonban ezt idővel kezdte napi gyakorlattá tenni.

A mostani sztrájkot a bértárgyalások váltották ki, melyek során a cég képviselője nevetségesen alacsony százalékot jelölt meg. A dolgozók követeléseinek kikényszerítésére a múlt héten sztrájkbizottság alakult, megfogalmazták követeléseiket és elkezdték az aláírásgyűjtést a sztrájkhajlandóság felmérésére. A kötelező hétnapos egyeztetési határidő utolsó napján, – melynek során a munkáltatóval folytatott tárgyalások nem érték el a kívánt eredményt – március 31-én két műszak, azaz mintegy 1400-1600 ember kétórás figyelmeztető sztrájkot tartott. A munkabeszüntetés műszakváltáskor történt, mindegyik munkavállalói csoport egy-egy órára szüneteltette a munkát.

A régióvezető elmondta: a tárgyalások jelenleg is folynak, és amennyiben nem sikerül a kívánt eredményt elérni, a munkabeszüntetés bármikor határozatlan idejű sztrájkba mehet át. A hajlandóság rendkívül nagy arányú: 1800 munkavállaló írta alá, hogy részt venne a tiltakozó munkabeszüntetésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!