Hírek

2016.04.27. 12:09

Fórum a villamosításról: május közepétől vágányzár Szombathely és Zalaszentiván között

Vasvár – Már alapozzák a villamosítást, május közepétől teljes vágányzár mellett vonatpótló autóbuszok járnak Szombathely és Zalaszentiván között. Erről tartottak fórumot a GYSEV Zrt. képviselői kedden a városháza nagytermében.

Pogács Mónika

Február végén 43 kilométeres vonalon kezdődtek a munkálatok. Azóta a Szombathelyről este induló utolsó és a Zalaszentivánról kora reggel startoló első vonatok helyett vonatpótló autóbuszok közlekednek.

A pályaszakaszt május 17-étől teljesen lezárják. Várhatóan augusztus 15-éig tart majd a felsővezeték teljes villamosítása.

A vasútvonalon kisebb javításokat is végeznek. Teljes szakaszcsere Vasvárt érintően, 500 méteres távon történik: a 8-as út alatt haladó vasútvonal állapota rossz. Ezt a részt kell újra cserélni.

A fórum résztvevői megtudhatták: a több mint 13 milliárd forintból a vasútállomások peronjait építi át a GYSEV Zrt. Térburkolatot, 55 centiméteres magasítást kapnak a felszállóhelyek. A mostani ütem a felújításról és nem a beszerzésről szól. Ezért az alacsony padlós Flirt vonatokból csak mutatóban, alkalmanként halad át egy-egy majd a szakaszon. A vasúttársaság képviselői elmondták: a cég jövőre tervez beszerzést célzó pályázatot. Támogatás esetén 2018-tól a Zalaszentiván-Szombathely vasúti szakaszon is Flirt vonatok közlekedhetnek.

A járatok a komfortosság mellett az idősek közlekedését segítik: a kocsik alsó lépcsőszintje megegyezik majd a peronéval, így egyáltalán nem kell lépcsőzniük a szépkorúaknak vagy éppen a kismamáknak. A társaság emiatt az utaskör bővülésére számít a felújítás után.

A peronok mellett új padokat kapnak az állomások. Akadálymentesítik a felszállóhelyeket minden érintett megállóban. A kerékpártárolókat - ahol ilyen már van - fedetté teszik. Ahol nincs, oda építenek.

A teljes vágányzár miatt három hónapig az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják.

A személyszállító vonatokat helyettesítő buszok falujáró jelleggel érintenek minden vasútállomást Zalaszentiván és Szombathely között. Menetidejük várhatóan 54 perc lesz. Mellettük gyorsított járatok is indulnak. Ezek Zalaszentiván, Vasvár,  Püspökmolnári és Szombathely állomásokon állnak meg. Menetidejük 44 perc lesz.

A megállóhelyek kérdésében lakossági javaslatok hangzottak el a vasvári fórumon. A közlekedési társaság elsősorban a vasútállomásokon jelöl ki ilyen helyeket. Önkormányzati kérésre a megállóhelyek számát bővíthetik. Ez azonban menetidő-növekedéssel járhat.

A naponta ingázók jelezték a keddi meghallgatáson: az Olaszfáról, Oszkóból közlekedő buszok nem érik el a reggeli vonatpótló buszokat. Négy perccel később érkeznek Vasvárra a szórólapokon jelzett, tervezett pótlóbuszinduláshoz képest.

A vasúttársaság szakemberei azt kérték a helyiektől: a problémákat pontosan írjál le és juttassák el számukra. Lehetőség szerint elvégzik a menetrend finomhangolását a pótlóbuszok esetében. A cél, hogy a vágányzár ideje alatt minimálisra csökkentsék az utasok kényelmetlenségét. Közös érdek ugyanis, hogy aki vasúttal utazna, az megtehesse, az átmeneti időben is.

A vágányzár ideje alatt a vasútállomásokon a jegykiadás működik.

A tájékoztatón az is kiderült: a villamosítás után a menetidő nem lesz rövidebb, de az utazás komfortosabbá válik és az esetleges késéseket is könnyebben korrigálják a vonatvezetők. Ezért pontos érkezéssel számolhatnak majd az utasok.

Ha minden a tervek szerint halad, a munkálatok augusztusi befejezése után decemberben a vonal "felveszi a villamos üzemet".
A szakemberek felhívták a figyelmet: a villamosítással 25 ezer voltos felsővezeték épül ki, amelyet tilos két méteren belül megközelíteni. Erről a közeljövőben a hegyháti iskolák számára is tájékoztatást tartanak – a gyermekek védelmében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!