Hírek

2016.11.10. 08:38

Gáz van? - Kiürítették az egyetem Berzsenyi téri épületét (frissítve!)

Tűzoltók vonultak az egyetem Berzsenyi téri épületéhez.

Budai Dávid

Úgy tudjuk, gázszivárgás gyanúja miatt riasztották őket: a diákok gázszagot éreztek az egyik előadóteremben.

Fotó: Unger Tamás

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság mobil laborja és a rendőrség is a helyszínen van. Értesüléseink szerint, egy diákot vizsgálnak a mentők, ő szédülésre panaszkodott. Hamarosan friss információkkal jelentkezünk a helyszínről.

 

 

Frissítés:

Szúrós szagot éreztek, ezért kiürítették a szombathelyi egyetem D épületét a Berzsenyi Dániel téren. A helyszínre riasztottak egy tűzoltórajt, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot és a mobil labort is, az egységek ezekben a percekben is méréseket végeznek. Veszélyes gázkoncentrációt egyelőre nem mutattak ki a műszerek, azonban a szúrós szagot a tűzoltók is érzik, a forrását pedig keresik. Az épületet összesen mintegy 160 ember hagyta el, egy ember rosszullétre panaszkodott, akit a mentők ápolnak, tudtuk meg Egyed Lászlótól, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől. Az épület előtt tartózkodó diákoktól hallottuk, hogy ők is érezték a gázszagot, ők úgy tudják, gázszivárgás történt, igaz, ezt hivatalosan végül nem erősítették meg. Egyikük a második emeleten érezte a szúrós szagot, de úgy tudja, a szivárgás forrása az első emelet 106-os terme lehet. Tőlük tudjuk azt is, hogy nem egy diák, hanem egy középkorú nő, feltehetően az intézmény alkalmazottja lett rosszul, aki fejfájásra panaszkodott. A tűzoltók az egész épületben végeztek méréseket, amikor a mélygarázsban jártak, mi is velük tartottunk, ám sem ott, sem az épület többi részén nem mértek az emberi egészségre káros koncentrációt semmiből. Ettől függetlenül az épületet átszellőztetik, és csak utána engedik vissza az embereket. Idén tavasszal is riasztották már a tűzoltókat hasonló okból, ám ahogyan most sem, akkor sem találtak veszélyes anyagokat a levegőben.

 

10:50  - Ma már nem lesz tanítás az egyetemen

 

A közel másfél órás beavatkozás és mérés az emberi egészségre és a környezetre veszélyes anyagot nem mutatott ki, az épület teljes átszellőztetése után a létesítménybe visszamehettek az üzemeltetők, azonban ma már nem lesz tanítás.

 

12:09

Merklin Tímea, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ kommunikációs munkatársa tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy valóban éreztek szúró, maró szagot az egyetem Berzsenyi téri „D” épületében. Az épület portaszolgálata jelezte az eseményt, amelyre a szombathelyi hivatásos tűzoltók, és a katasztrófavédelmi mobil labor vonult a helyszínre. Mint kiderült, az esetet jelző középkorú portás hölgy lett rosszul, de valószínűleg csak az ijedtség miatt. Ugyan kihívták hozzá a mentőt, de kórházba nem kellett szállítani, egészségügyi ellátását a helyszínen elvégezték. Pintér Zsolt, az egyetemi központ igazgatója elmondta: a beavatkozás közel másfél órán át tartott, légnemű anyag volt a levegőben, de azt nem tudni, hogy mi. A mérés az emberi egészségre és a környezetre veszélyes anyagot nem mutatott ki. Az épület teljes átszellőztetése után a létesítménybe az üzemeltetők visszamehettek, azonban a mai napon a tanítás szünetel. Az oktatás biztonsági okokból holnap folytatódik a megszokott rendben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!