Hírek

2014.07.13. 17:35

Halottakért szól a harang

Nárai - Régi óhajuk teljesült a falu lakóinak: megépült a harangláb, benne helyet kapott a lélekharang.

Némethy Mária

Vasárnap délután dr. Veres András megyés püspök mutatott be Náraiban szentmisét, majd megáldotta a haranglábat. A haranglábra azért van nagy szükségük a faluban élőknek, mert abban helyezték el a lélekharangot. Az fájt nagyon a náraiaknak, hogy halottaikért eddig nem szólt a lélekharang. Ezért közadakozásból emelték a haranglábat, amelyben ezentúl négy percig szól majd a kis harang halottaik utolsó útján.

Németh Tamás polgármester köszönte hálásan mindazoknak, akik pénzzel vagy munkával segítették a harangláb megépítését. Külön megköszönte Morosics Máriának az adományát. Ő, aki hosszú évek óta a templom csinosításáért oly sokat tesz, most egymaga adományozta a lélekharangot szülei emlékére a falunak.

Az ünnepség része volt még Náraiban, hogy dr. Veres András megáldotta a szépen megújult plébánia épületét is. Erre sikeres pályázattal nyílt mód. Korszerűsítették az épület fűtését, napkollektorok lettek rá felszerelve.

Megkoszorúzták a falu első és második világháborús hőseinek emlékművét is. Szombaton a Sárgaliliom Alkotó és Közösségi Ház nagytermében sok szó esett az első világégés hőseiről. Egy kivételesen gazdag kiállítás nyílt meg, amelyen emlékérmek, élelmiszerjegyek, röplapok, hadijelentések, tábori levelek és sok fegyver volt látható. A 100 éve kitört Nagy Háború emlékei. Versekkel, dalokkal, prózai részletekkel kiválóan érzékeltették a kor hangulatát az Örökzöld Nyugdíjasklub tagjai.

A világháború hatásáról is beszélt kiállítási megnyitójában Zsámboki Árpád, a Vas Megyei Honismereti Egyesület elnöke, az osztrák-magyar közös háborúról szólt Franz Josef Vollnhofer, a Pannon Kulturális Kutató és Képző Központ elnöke, aki számos értékes tárgyát hozta el a kiállításra, s Horváth Zsuzsa helytörténész is. Az ikervári Koszorús Ödön nagyon gazdag fegyvergyűjteményét láthatták Nárai lakói.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!