Hírek

2008.04.07. 02:29

Harc a limlomért

Szombathely (tag) - A tavaszi lomtalanítás öt hétvégén keresztül zajlik a megyeszékhelyen. Szombaton a belvárosban folytatódott, mégis az előző este számított nagyon mozgalmasnak.

Takács Gábor

Az illetékesek úgy látszik hiába kérték, hogy csak a lomtalanítás napján, szombaton tegyék ki a feleslegessé vált hulladékokat a lakók, legtöbben ezt mégis az előző estére időzítették. Így pénteken megindult a verseny a MÉH-telepeken értékesíthető színesfémekért, vasért és lemezekért. A Széll Kálmán utcában találkoztam egy fiatalemberrel, aki nagyon megörült a kupac aljáról kiásott vörösréznek. - Kilogrammjáért 800-900 forintot is adnak most a telepeken. A sárgaréznek pedig a kilónkénti átvételi ára 700 forint az állag és a minőség függvényében - tette hozzá. Ezután két felvásárlónak a címét kaptam tőle, elmondta, náluk feketén magasabb áron is eladható a vas és az acél. Közben a biciklivel és kullókkal érkező magányos gyűjtőkön kívül megjöttek a családok Ladákkal, Mercedesekkel utánfutót húzva. A taktikájuk: egy nagyobb útszakaszt felosztottak egymás között, amit alaposan átfésültek, ha találtak valami értéket arra ráültek, és megvárták, amíg a sofőr a helyszínre gurul az áruért.

- Ilyenkor sokan járják a terepet, résen kell lenni. Vannak olyan csapatok is, ahol egy ember figyeli az utcát, hogy mikor teszik ki a limlomokat, ő értesíti mobiltelefonon a társát, aki pillanatok alatt megérkezik a holmiért - avatnak be.

Az éjszakában az aktuális árakról is tájékoztatnak. Töb- ben elmondták, hogy a MÉH-telepen a színesfémek ára gyakran változik, az utóbbi időben nagyon lecsökkent. Az alumíniumért körülbelül 270 forintot adnak kilogrammonként. A lemez sem túl drága, de ebből találni az utcákon a legtöbbet. Sokan viszik a színesfémet Szombathelyről Körmendre, ott ugyanis magasabb áron átveszik.

Szombat kora reggel a belváros úgy néz ki, mintha bomba csapódott volna ide. Az utakon üvegek, újságok szétdobálva mindenfelé. Viszont az illetékesek hamar megszüntetik ezt az állapotot, dél körül pár helyen látszik csak a hétvégi lomtalanítás nyoma. A sok kacatot a hulladékhasznosítóba és a szeméttelepre vitték. Az utcákon még próbálkoztak a gyűjtők, de már közel sincsenek annyian, mint péntek este. - Minek ülsz rá a televízióra egy dekagramm fémért, gyere inkább tovább, ott több hűtőszekrény van - mondta egy férfi a társának, és feszítőeszközzel, kalapáccsal nekilátott egy gép szétszerelésének.

A hétvége slágere mindenképpen a számítógép volt, de hűtőszekrényből, bicikliből is bőven került a kullókra. És úgy tűnik, sokan talán nem bíznak abban, hogy lesz még hideg tél, így a szánkóktól is megszabadultak.

Vasárnap reggel fél nyolckor kisétáltam a piacra, körülnéztem a zsibvásáron. Itt több olyan holmival találkoztam, amely az előző napokban még a kupacokban hevert. Sokan ruhákat árultak, sőt, a középiskolás szöveggyűjteményemet is megpillantom, amelyet szombaton tettem ki az utcára.

A lomtalanítás, negyedik fordulója április 12-én a kőszeg-szentgotthárdi vasútvonaltól keletre eső városrészen, az ipartelep utcáiban, Zanaton, Stromfeld-lakótelepen, Minerva parkban, Kámonban és Herényben folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!