Hírek

2015.02.19. 13:41

Hatósági továbbképzés – Középpontban az új OTSZ

Az elmúlt héten tartotta negyedéves továbbképzését a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság katasztrófavédelmi hatósági osztálya. Az értekezlet központi témája az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat ismertetése, feldolgozása és értelmezése volt.

A hatósági továbbképzésen részt vett az igazgatóság és a kirendeltségek hatósági osztályainak teljes személyi állománya, a tűzoltósági felügyelők, valamint a hatósági eljárásokba bevonható személyi állomány, így a katasztrófavédelmi megbízottak, a tűzoltóparancsnok-helyettesek, valamint az őrsparancsnokok.

Az értekezlet elsődleges célja az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló BM rendelet feldolgozása és értelmezése volt annak érdekében, hogy az állomány részleteiben is megismerje az új, március 5-én hatályba lépő szabályozást.

Fotó: Weigl Miklós tű. szds., Vas MKI

A továbbképzésen Seper András tűzoltó ezredes, igazgatóhelyettes köszöntötte a résztvevőket és megnyitotta az értekezletet. Az egységes jogértelmezés és jogalkalmazás érdekében felhívta a figyelmet az új szabályozás pontos ismeretének jelentőségére.

Roboz József tűzoltó alezredes, a megyei katasztrófavédelmi hatósági osztály szolgálatvezetője ismertette az Országos Tűzvédelmi Szabályzat megjelenésének előzményeit, párhuzamot vonva a még jelenleg hatályban levő korábbi rendelettel. Részletesen bemutatta a főbb fejezeteket. Külön kitért a védelmi célokra és tervezési alapelvekre, ismertette a rendeltetéstől függő létesítési követelményeket, valamint a speciális építmények – úgy mint az oktatási, nevelési intézmények, szállodák, irodák, vendéglátóhelyek, ipari létesítmények – tűzvédelmére vonatkozó szabályokat. Szólt a tűzoltó egységek beavatkozását biztosító követelményekről, mint például a tűzcsapok kialakítására, teljesítményi elvárására, és a menekülési útvonal minimális szélességére vonatkozó kritériumokról is.

A tűzveszélyességi és kockázati osztályba sorolásról, a tűzterjedés elleni védelemről és a kiürítés szabályairól Németh Zoltán tűzoltó százados, a Sárvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség hatósági osztályvezetője tájékoztatta a résztvevőket, majd Görömbölyi Róbert tűzoltó főhadnagy, a szombathelyi kirendeltség hatósági osztályvezetője szólt a hő és füst elleni védelemmel, a villámvédelemmel és elektrosztatikus feltöltődés elleni védelemmel, valamint a beépített tűzjelző- és tűzoltó berendezésekkel kapcsolatos előírásokról.Horváth Zsolt tűzoltó főhadnagy, a körmendi kirendeltség osztályvezetője ismertette a további fejezeteket, külön kitért az éghető folyadékok és gázok tárolására, kimérésére vonatkozó létesítési követelményekre és használati szabályokra, illetve az ellenőrzésekkel, karbantartásokkal, felülvizsgálatokkal összefüggő kritériumokra, valamint a Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyvre, amely rögzíti az épület használatbavételkor aktuális állapotát, a későbbi változtatásokat, és melyet ötévenként felül kell vizsgálni. Elsőként az új épületeknél lesz kötelező, később a meglévőknél is előírják.

A tájékoztatókat követően Roboz József tűzoltó alezredes megköszönte az előadók felkészülését. Hangsúlyozta, hogy az új szabályozás nagyobb szabadságot ad majd a tervezőknek és beruházóknak, viszont új szemléletmódot követel és nagyobb felelősséget is jelent a szakemberek számára. Éppen ezért elengedhetetlen, mint mondta, a szabályzó további, egyéni feldolgozása, annak pontos és precíz ismerete. Kiemelte, hogy a következőkben további képzéseket is tartanak majd a témában, melyek során – az egységes értelmezés érdekében – külön hangsúlyt fektetnek az alkalmazás folyamán felmerülő kérdések megválaszolására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!