Hírek

2016.02.09. 17:38

Helybe mennek - A lakossággal egyeztet a sárvári önkormányzat

Sárvár - Új orvosi rendelők kialakítása, közintézmény teljes korszerűsítése és a város utcáinak folyamatos felújítása szerepel a város fejlesztési elképzelései közt. Február első hetében az önkormányzat lakossági fórumokat tartott, melyeken a város ez évi költségvetésének előkészítéséről adtak tájékoztatást.

Pajor András

A kertvárosi Bocskai úti óvodában Kondora István polgármester, Máhr Tivadar alpolgármester, Varga Károly és Szabó Zoltán egyéni képviselő várta az érdeklődőket. Kondora István bevezetőjében arról szólt, hogy évente közel félezer sárvári polgárral találkozik személyesen, ügyes-bajos dolgaikat intézve. Van, aki négyoldalas, kézzel írott levélben 50-féle feladatot oszt ki - azok között is van megszívlelendő. Ám az ötletekhez pénz kell, mondta a város első embere, ismertetve az idei év pénzügyi lehetőségeit. A város költségvetése 2,5 milliárd forint. Ebből az állam ad 680 millió forintot, a többit Sárvár maga teremti elő. A legfőbb bevétel az ipari termelésből származik, mely tavaly kilenc százalékkal emelkedett. A város azon kevés település közé tartozik, ahol nincs semmilyen külön lakossági adó - tette hozzá.

Ezeket a lakossági fórumokat ugyan évente egyszer rendezik meg, de az egyéni képviselők mindegyike napi kapcsolatban van a választókerületében élő polgárokkal - emlékeztetett Máhr Tivadar.

A Kertvárosban a legégetőbb feladat a rossz állapotú Tomori Pál utca felújítása lesz, a párhuzamos  utcában  már  sikerrel alkalmazott aszfalt-újrahasznosításos technológia alkalmazásával is több tízmillió forintba kerül a beruházás - közölte a jó hírt a körzet képviselője. A városnak három évre előre kész tervei vannak az utak, járdák és a csapadékvíz-elvezetés problémáinak megoldására, ám ha kritikus helyzetek adódnak, azokra is reagálni tudnak - nyugtatta meg az érdeklődőket az alpolgármester.

A Szatmár úti óvodában Varga Jenő képviselő mellett Kondora István és Máhr Tivadar adott tájékoztatást a fórumon részt vevőknek. Ez a választókerület a legnagyobb, és az eltérő elhelyezkedésű részei miatt a gondjai is mások, de mindenhol nyugodtan várja a lakossági fórumokat, hisz az év szinte minden napján történik valami, ha megkeresik akár egyéni, akár közös gondjaikkal az emberek - szólt köszöntőjében Varga Jenő. Néhány éve ugyanitt merült fel a lakossági igény az egységes és szép utca névtáblákra, mostanra már mindenhová kikerültek az új táblák  -  idézte példának minden értelmes kérés megvalósulására az önkormányzati képviselő. A városrészben éppen az óvodában kezdődnek az idei felújítások az ablakcserékkel, melyet a hegyközségi Tölgyfa és Vöröskavicsos utca burkolatának javítása követ.

A húsz éve helyben kialakított gyakorlat, hogy a város irányítói helybe mennek az egyes településrészekre, és meghallgatják az ott lakók véleményét és kéréseit, ma is jól működik. A képviselő-testület gondolkodását is irányítják ezek a találkozók, mert nem íróasztalnál kitalált fantasztikus ötletekre, hanem a valós igények alapján épül a város - mondta Kondora István. Ezt a módszert követi Sárvár a most megnyíló EU-s pályázatok esetében is. A start előtti pillanatokban a város már kész tervekkel rendelkezik: ilyen a gondozási központ teljes átalakítása, a volt zárda-épület és a Gárdonyi iskola energetikai megújítása. A volt tüdőgondozó épületében pedig orvosi rendelők lesznek. A Gárdonyi és az Uzsoki utak közti utcák csapadékvíz-elvezetését is tervezi megoldani a város. Indul a gyógyhelyfejlesztési program félmilliárd forintos tétellel.

A sárvári képviselő-testület következő ülésén elfogadják az önkormányzat 2016. évi költségvetéséről szóló rendeletet, és megállapítják Sárvár 2017-2019 közötti középtávú tervét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!